GERÇEKTE EVLİ OLMAK NEDİR?

GERÇEKTE EVLİ OLMAK NEDİR?

İnsan ne zaman kendini evli hisseder?

Evlendiğinde hemen olur mu bu, yoksa zaman mı lazım?

Ne kadar zaman gerekir insana, 10 yıl, 20 yıl? 

İmzayı attığı gün evli olmayı seçip, bekarlığı bırakmayı da seçtiği gün olur mu?

Bir kadını seçerek diğer tüm kadınlardan vazgeçtiğini ilan ettiği gün müdür o gün?

Seni kendim gibi bileceğim, demiş olur mu insan bir imza ile?

 


Ne gerekir gerçekten evli olmak için?

Ahmet sadece imza atmıştı hiç bir seçim yapmadan. Evlenmişti ama hala eski kız arkadaşı ile görüşüyordu. Arkadaşları ile gece takılıyor, istediği zaman dönüyordu eve. ”Evet evlendim kanka kabul ama bu hayatımdan da vazgeçtiğim anlamına gelmiyor değil mi?” derdi kahkahalar arasında. Bu kadar çalışıyordu biraz da eğlensindi yani. Hem ayrıca karısı da gidebilirdi istediği yere onu tutan mı vardı?  İnsanın kendi dünyası olmalı, ne yani sadece babası gibi karısının kocası mı olsundu?


Zeynep ise tam tersiydi. Her lafı Ahmet ile başlar, Ahmet ile biterdi. Onsuz bir lokma yese bir kısmını da kocasına ayırırdı. Her hareketinde Ahmet bunun için ne düşünür, der. Her aldığı kıyafeti Ahmet beğenir mi acaba, diye alırdı.

Sahi insan evlenince ne olur? Biter mi gerçekten hayatı? Her şeyi rapor etmesi gereken bir memura mı dönüşür yoksa? Ya o zorluklarla kazandığı parasına ortak olunması mıdır adalet? Peki tüm arkadaşları geride mi bırakmak gerekir?

Lezzetli bir çorba istediğimizde kendisi bir yana suyu bir yana giden çorbayı seçer miyiz? Altında topak topak yoğurt kalmış ayranı karıştırmaya çalışırız sallayarak. Telvesi ayrı kendi ayrı giden kahve değildir lezzetli kahve dediğimiz. Bir kahveyi suyun içine koyup iyice karıştırdığında nasıl artık geri ayıramazsan suyunu kahvesini, evlilikteki keyif de eşlerin birbiriyle karışınca çıkar. Herkesin kendi lezzetini getirdiği ve beraber yeni bir lezzet oluşturdukları çorba gibi.

Sadece gözlerle, dudak kıvrımının hareketi ile anlaşacak hale gelmek için önce seçimde net olmak sonra da bol bedel gerekir. Yolsa kahvenin telvesi takılıverir boğazına. Oysa bulamazsın o tam karışmış kahvenin tadını başka hiçbir içecekte.

Peki biz hangisini seçtik? Kaynaştık mı birbirimize yoksa hala bekarlığımızdan vazgeçmedik mi?  


***

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur. 

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

***

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder