Hayatı Okumak

Deneyim

Hayatı Okumak

Girdiği şirkette çalıştığı 10 yılın ardından müdürlüğe yükselmişti Murat. Uzun zamandır ekibi, ailesi bunun yakında olacağını söylese de; Murat beklentiye girmek istemiyor ve işini iyi yapmaya çalışıyordu. Haberi ilk aldığı gün neler olduğunu anlayamadı. Zaten oldum olası böyleydi… Başına gelen olayların duygusuna hemen giremez, o duygu onda zamanla gelişirdi. Bazı arkadaşları ona; “Oğlum ne değişik adamsın, senin jeton köşeli mi? “ diye dalga geçerdi. Terfi haberinden sonra da durum farklı olmamıştı. Telefonu kapattıktan sonra bir süre oturduğu yerden kalkamadı.

Duygusunu yaşayamadığı gibi; değişen konumunun ona getireceği sınavların da çok farkında değildi. Bir süre kendi kendine düşündükten sonra aklına ona bu mesleği sevdiren Ahmet abisini aramak geldi. Hem sevincini paylaşmak istiyordu, hem de ona danışması gereken çok şey vardı. İş hayatına girdiğinden beri deneyim transferinin hep faydasını görmüştü. İlk iş görüşmesine giderken, evlenirken ya da satın alırken; mutlaka danışır, araştırır öyle karar verirdi.

Bu süreçte tam olarak ne yaşayacağını kestiremese de karşılaşacağı bazı zorlukların farkındaydı. Şimdiye kadar bir takımın parçasıydı. Hedefe odaklanan ve hızlı uyumlanan yapısı sebebiyle buralarda artık çok zorlanmıyordu. Ama artık bir takımın lideri olacaktı ve burada yapması gerekenler şimdiye kadar yapması gerekenlerden farklıydı.

  • Çalıştığı kişiler arasında bir denge kurmalı…
  • Hedefe yönelik stratejiler üretmeli…
  • Takımını yormayacak bir yol haritası belirlemeliydi…
Deneyim

Peki nasıl? Hemen eline kağıdı kalemi aldı, masasının başına geçti ve aklına gelen soruları yazmaya başladı.

  • Lider kimdir?
  • Takım kime denir?
  • İnsanlar nasıl bir liderle çalışmak isterler?
  • Karar kalitemi nasıl arttırmalıyım?
  • Bir iş yerinde çalışanları takıma dönüştüren şey nedir?
  • Liderin seçeceği yardımcıları neye göre seçmesi, nasıl bir sistem kurması gerekir?

Sorular zihninde uçuşuyordu ve daha fazla dayanamayıp Ahmet abisini aradı. Güzel haberi ve sevincini paylaştıktan sonra; “Senin deneyimlerine ihtiyacım var. Ne yapacağım, nasıl yapacağım? Aklımda bir sürü soru var. ” diye hızlı hızlı konuşarak sorularını sormaya başladı. Ahmet onu sabırla dinledikten sonra konuşmaya başladı.

“Öncelikle soruların çok güzel. Bunların hepsini konuşuruz. Ama en önemlisi şu; insanlar nasıl bir liderle çalışmak isterler? Bir liderin en çok bunu düşünmesi ve süreçte hep buna kafa yorması gerekir. Çünkü insanlar karşısındaki kişinin kendi lehine olduğunu hissettikleri zaman ona karşı kendilerini savunma gereği duymazlar.” Ahmet konuştukça Murat’ın zihni rahatlıyordu. Sonra Ahmet şöyle devam etti.

“Şöyle düşün; bir kuzuyu koyunun peşinde koşturan şey nedir? Koyunun hangi albenisi buna sebep olur? Ya da bir bebeğin annesi gelince rahatlamasını sağlayan… İhtiyaç giderme marifeti… Albenili bir lider olmak istiyorsan buna konsantre olman gerekir. Doğada böyle olduğu gibi bu tüm ilişkilerde böyledir. Kadın-erkek, ebeveyn-çocuk, lider-grup üyesi, ya da iki arkadaş. Mesela sana beni arattıran şey neydi? Neden aklına ben düştüm? Çünkü ihtiyacın olan, açlık duyduğun şeyin bende olduğunu düşünüyorsun. İşte senin de tüm stratejini bunun üzerine kuruyor olman lazım. O yüzden önce onların ihtiyacını anlamaya ve o konuda kendi ihtiyaç görme marifetini artırmaya çalış. Hedeflerine ulaşma konusunda senin onlara fayda sağlayacağını bilsinler.” Murat için bunlar altın değerinde bilgilerdi. “Abi ya, bu böyle olmayacak yarın sabah erkenden senle buluşup bir kahve içsek. Bu deneyimler benim için çok önemli…”

Deneyim
Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; Deneme yanılma yöntemi ile bu hayatı yaşamak oldukça maliyetlidir. İnsanın deneyim transferi yapması yaşam kalitesini artırır. 

  • Satın alırken…
  • Evlenirken…
  • Çocuk yetiştirirken…
  • İşe alırken…
  • Ekip yönetirken…
  • Sistem kurarken…

İnsanın kendi hayatından, başkalarının hayatından veya doğadan yaptığı deneyim transferi daha az yorulmasını, daha kaliteli bir hayat yaşamasını sağlar. Hayatı okumak, oradan deneyimler elde etmek, buna göre stratejiler geliştirmek; kişinin dününden daha mutlu ve daha başarılı olmasına sebep olur. 

Gerçek deneyimlerle dününüzden iyi olmanız dileğiyle…


***

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur. 

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

***




13 yorum:

  1. Kaleminize saglik 🌸

    YanıtlaSil
  2. Liderin soruları çok düşündürücü
    Teşekkür ederiz

    YanıtlaSil

  3. Şimdi bu yazıyı okuyunca gerçekten de evime başkalarına sorarak, danışarak aldığım bir çok üründe hep rahat ettim. Bunu genele yayabilmek ümidi ile ✨

    YanıtlaSil
  4. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Yöntemine göre hareket etmek insanın hayatını kolaylaştırıyor. Hata tekrarına düşmüyor, başarıya götüren adımları deşifre edebiliyor. Kaleminize sağlık; hep daha iyisi varsa, danışan öğrenebilen olmak ne kadar da kıymetli...

    YanıtlaSil
  6. Meryem Hicran Erataman28 Aralık, 2022 12:09

    Çok teşekkür ederiz Hocam. İnsan lider olmak ister ama egosuyla ister. Lider olmayı ihtiyaç gidermek veya vermek olarak düşünmez. Nasıl bir ihtiyaç giderebilirim? sorusunu sorumluluğunu aldığımız tüm sahnelerimizde aklımızdan çıkarmamalıyız . Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. İnsanlar kendi
    İhtiyaçlarını görmekle ilgileniyor. Birilerinin onunla ilgilenmesi için de birilerinin işine yaramak zorunda
    Nasıl bir denge…
    Teşekkürler .

    YanıtlaSil
  8. Elinize sağlık. Çok faydalı strateji veren bir yazı olmuş. Deneyim transferi insana ne kadar konfor sağlıyor, emin adımlarla ilerlemesini sağlıyormuş. Lider olma konusunda da İnsan yaşamında birçok yerde lider farkında olmadan. Çocuklarına, arkadaşlarına, geniş ailene, apartmanına, mahallene, takımına, projene, iş arkadaşlarına… Danışılan biri olmak İçin ihtiyaç gören olabilmek, albenili olabilmek çok kıymetli. İnsanların her zaman danışacağı, güveneceği doğru kişilere ihtiyacı olur. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. Hayatı okumayı öğrenebilmeyi umuyorum. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir yazı.
    🌸İhtiyaç görme marifetini artırmak🌸

    YanıtlaSil
  11. İnsan için, Deneyim kıymetli iken bir de deneyim transferinin kıymetini anlamak çok yol aldırıyor. Ellerinize sağlık.. 🌸

    YanıtlaSil
  12. Kaleminize sağlık 🌸

    YanıtlaSil

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim Bu hayatta her insan mutlu ve başarılı olmak ister…  Bunun için, Sevdiği insan...