KİM YETİŞTİRDİ?

       





 KİM YETİŞTİRDİ?

Akşam yorgun argın eve girdiler. Anne:

- Hadi yavrum duşa gir de yat. Çok geç oldu.

Zeynep:

- Çok yorgunum anne direkt yatsam olmaz mı?

Esra yine kıyamadı kızına:

- Tamam, hadi yat yarın sabah alırsın duşunu.

Haftanın her günü aynı terane. Sabahın köründe okula giden Zeynep okulun ardından da kurslara taşınıyordu. Müzik için piyano dersine gidiyordu. Esra kızının mutlaka bir enstüruman çalmasını istiyordu. Dost meclislerinde şöyle canı istediğinde geçsin piyanonun başına çalsındı en güzel melodileri. O da keyifle dinlesin kızını.

Bir tane de spor yapması gerekiyor diye voleybola gidiyordu. Hem fit olması hem de grup uyumunu öğrenmesi için çok önemliydi takım sporları. Spor kulübü lisansı da çıkarmıştı. Daha 10 yaşında olmasına rağmen minikler liginde 2 ayda bir maçları oluyordu.

Dijital çağdayız diye bilişim kursuna da gidiyordu Zeynep. Kodlama öğreniyordu. Şimdiden basit robotlar yapmayı öğreniyorlarmış. Zeynep çok anlamıyordu bu işlerden. Bu yüzden Esra çok önemsiyordu bu kursu. Kendi destek olamayacaktı ne de olsa. Onun için Zeynep bu konuda kendi göbeğini kendi kesmeyi öğrenmeliydi.


Bir de tabi ki İngilizce vardı. Türkçe bilmek kadar önemliydi artık. Her konuda olduğu gibi İngilizcesi de çok iyi olsun istiyordu. Gittiği kurs şehirdeki en iyi kurs merkeziydi. Hayatın içinde ingilizce öğretiyorlardı. Çocuklar ingilizce oyunlar oynuyorlardı. Devamlılık ve sıklıkla yapılması önemli olduğundan haftada iki gün de bu çalışmaya katılıyordu Zeynep.

Esra kızını geleceğe hazırlıyordu. Kurslar ve okul ücretleri gelirlerinin yarısını geçse de hiçbirinden feragat etmek istemiyordu. Eğitim en inandığı şeydi şu hayatta. Karı koca akşamlarını kurslarının önünde kızlarını bekleyerek geçiriyorlardı ama değerdi. Zaman çok değişmişti. İnanılmaz bir rekabet vardı. Bunları yapmayana ekmek yoktu.

Bir de özledikleri vardı tabi ki. En son ne zaman evde zaman geçirdiklerini hatırlamıyordu bile Esra. Hafta sonları dahil sabahın köründen akşama kadar birinden diğerine gidip duruyorlardı.  Ailece geçirdikleri zaman o kadar azdı ki!! Birlikte kahvaltı etmeyi, evde bir arada akşam yemeği hayal kadar uzakta kalmıştı. Yanlarında getirdikleri sandviçler ya da dışarıdaki köfteleri yiyerek geçiştiriyorlardı akşam yemeklerini.

Tüm bunlar aklından geçerken bir an kuşku düştü içine.

Doğru muydu tüm bunlar?

Oysa işini bırakmıştı çocuğunu yetiştirmek için. Peki kimdi kızını yetiştiren şimdi?

Tam şekillendiği zamanlardı bu yaşlar. Kiminle geçiyordu zamanının çoğu?

Kimin üslubu, kimin düşünceleri etkindi kızının üzerinde?

Kimdi kızının tüm zamanını birlikte geçirdiği bu insanlar?

Neye inanır, nasıl konuşurlardı?

Bildiği tek şey kursa kayıt yapan kişilerin anlattığıydı. Hiç bir fikrim yok, diye geçirdi içinden. Ayrıca nasıl olsun ki? Kendi çocukluğu geldi aklına. Annesinin eteğinin dibinde geçen zamanlar. Kimsenin onlarla ilgilenmeyişi. ”Sanki o çok mu iyiydi.” dedi kafasını sallayarak. Zeynep farklı bir jenerasyondu işte. Zamanın gerektirdiği buydu. Ayrıca herkes böyleydi.

Ne o ne de bu değilse doğrusu nedir? Çocuk yetiştirmenin asıl yöntemi nedir? 

***

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur. 

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

***




45 yorum:

  1. “O değil, o da değil” Bu hayatta en sevdiğim cümle olma yolunda… İnsan hassas bir irdeleme yapmadığında geriye dönüp bakmak çok acılı… Meğer ne büyük konformuş. Kaleminize sağlık hocam 🌸

    YanıtlaSil
  2. Topluluğa uyumlanmaya çalışan ebeynlerimiz var. Halbuki bulunduğumuz toplulukla amacımız ortak mı? Doğru kapıdan girebilmek. Ana kapı :) Kaleminize sağlık. İyi nesiller yetiştirme ümidiyle.

    YanıtlaSil
  3. Hayat amacın anne olmak değildi..bu bir sorumluluktu ve yapman gereken yetiştirici olmaktı..bir yandan yetişirken bir yandan yetiştirmen..

    YanıtlaSil
  4. En güzeli olsun derken verdiğimiz ekstra çabalar en yanıldıklarımız olabiliyor.

    YanıtlaSil
  5. Normali bu değil mi? Her kes bu şekilde yapmayanın kınandıgı bir süreçteyiz. Ya normal ve anormal yer değişti ise?

    YanıtlaSil
  6. Ananesinin eteğinin dibinde geçen zamanlar ne de çok şey öğrenmişti. Annesinin deneyimlerinden faydalanmıştı. Nasıl yetiştirmişti annesi onu?
    Kaleminize sağlık hocam

    YanıtlaSil
  7. Her canlı büyür sadece insan yetişir, peki nasıl işe yarayan yöntem var mıdır? Kendini yetiştirmeyen başkasını yetiştirebilir mi? DTÖ ^'soru varsa cevap var' diyor, haklıymış, kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Farklı jenerasyonlar olsa da çocuk yetiştirmede gerçekler farklı değil ki.. İmkanlar artıkça mutluluk azaldı. Hiç bir çocuğu vererek düzeltemeyiz.

    YanıtlaSil
  9. Büyütmek ile yetiştirmek ne demekti? Belkide biraz Doğada yaşayan diğer canlıların anneliğini gözlemlemek bunun için yeterli olabilirdi. Farkındalık oluşturan hoş bir yazı, yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  10. Çocuk yetişdirmenin asıl yöntemi nedir ? Çocuklar anne ve babasını kopyalar ve onlar gibi olmaya çalışır bu doğru ise
    İlk önce anne baba düzelecek ki çocuk düzelsin
    Hepsi bu ....

    YanıtlaSil
  11. Biz çocuğumuzla ilgilenmeyi, paralı kurslara göndererek onu bir maratonun içine sokmak sanıyoruz sanırım…

    YanıtlaSil
  12. İnsan bilse kendini ve bilse bu yaptıkları ile aslında kendinin övülmesini istediğini.Bakin işte kimin çocuğu,kim yetiştirdi?Tabiki ben... Kaleminize sağlık anlamlı yazınız için...

    YanıtlaSil
  13. Hayatın içinde normalleşen şeylere uyum sağladık, gerçeği bilmeyince, asıl ihtiyacı deşifre edemeyince, koşturup durmalarla zamanımızı geçirdik ama sonuçta yanıldığımızı görmek çok acı geliyor. O nedenle gerçeği bilmek ve uygulamak ne büyük bir avantaj.Teşekkürler, çok güzel anlatılmış. HY

    YanıtlaSil
  14. ...'Oysa işini bırakmıştı çocuğunu yetiştirmek için...' Günümüzde çoğu annenin kaldığı bir ikilem. Tüm çalışan, çalışmayan,çalışamayan annelere vicdanları ışık olsun . Kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
  15. Dijital çağda dijital anne olmak mı? Üzücü düşündürücü...

    YanıtlaSil
  16. O kadar hayatın içinden, normalleştirdiğimiz bir konu ki... Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  17. Sadece yetiştirmeye çalışsa insan

    YanıtlaSil
  18. Amacımiz yetiştirmek olduğunda ne kadarda değişiyor hayat

    YanıtlaSil
  19. Gelişimi için gerçekten bunlara mı ihtiyacı var?
    Şu dönemde herkes bir durup, düşünmeli gerçekten çocuk yetiştirmenin ne olduğunu?
    Çok güzel bir hatırlatma kaleminize sağlık 🪷

    YanıtlaSil
  20. Yetiştirme telaşına düşünce asıl yetiştirmesi gerekenden uzak kalan çocuklar. Normlar nasılda yönetiyor bizleri. Doğru sandığımız yanlışlar…

    YanıtlaSil
  21. İnsan ihtiyaç gördüğü nice istekler peşinde koşar. Çocuk yetiştirirken de çocuğum da yetişsin her şeye ulaşsın ister. Bu koşturmacada çoğu zaman çocuğu kimlere emanet ettiğiyle dahi ilgilenmez olur. Eyvah şimdi çocuğumuzu gerçekten yetiştirmiş mi olduk, düşündüren bir yazı olmuş kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  22. Günümüzde çoğu ebeveynin yaptığı gibi çocukları kurstan kursa etkinlikten etkinliğe koşturmak.. çocuğun hayatı görmeye, karşılaştığı problemleri çözmeye, ailesine bedel ödemeye de ihtiyacı var. Her şeyde olduğu gibi dengede bir yaşam stili oluşturmak gerekiyor. Çok güzel dile getirilmiş yazıda, teşekkür ederiz. 🌸

    YanıtlaSil
  23. Emeğinize sağlık düşünmeliyiz

    YanıtlaSil
  24. Anne baba olarak; çocuğa bakmak, büyütmek tahtını yapmak zor..hersey yapılır.. ya peki bahti... tahtini aileler yaparsa bahtı nasıl olucak..yetiştirme tarzı ile ilgili bir yöntem olması lazım.. doğadan yapabiliyor da başka iyi ebeyvlerde modelleme almamız daha yararimiza olacaktır...emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  25. Zamanımızı geçirmek zorunda olduğumuz herkesi aslında gerçekten tanımak zorundayız,ona göre davranmalı ve konuşmalıyız ama ilimsiz olan kimseyi kendimize uyumlandıramayız bu yüzden ilk önce kendimizi geliştirmeliyiz

    YanıtlaSil
  26. Burada anne kızını mı düşünüyordu gerçekten? Yoksa eşe dosta konu komşuya kızı üzerinden hava mı atacaktı? İlgili anne rollerine mi bürünecekti? Bir kere kızına sormuş muydu bunlardan herhangi birini istiyor muydu? Belki tek istediği mahallede arkadaşları ile ip atlamaktı… evde kitap okumaktı, ya da anneyle sohbet etmekti. Evet çağ değişti. Düzen değişti. Ama çağın değişmesine sebep olan ya anne babalar ise ?

    YanıtlaSil
  27. Cocuklarimiza cagin getirisi olan bütün donanimlari yüklerken asıl olmasi gereken donanimlardan bi habermi büyütuyoruz

    YanıtlaSil
  28. Emeğinize sağlık.. Doğruyu tutarlı ve faydalı bir şekilde öğrenip anlayıp uygulamamız duasıyla🤲🏻

    YanıtlaSil
  29. Kendi isteklerini çocuğa yaptırmak ama bu bi çocuğu yetiştirme şekli olmaz

    YanıtlaSil
  30. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  31. Çocuk büyütürken sadece anne çocuğun peşinde dolaşmamalı çocuk annenin kuyruğu olmalı, çocuk sadece tanımadığı insanları değil annesinin yanında yetişerek onu rol model almalı ki ilerde ailesinin yanında olmaktan keyif almayan ailesi için çaba göstermeyen bir çocuk yetişmesin…

    YanıtlaSil
  32. Düşüncem önce çocuk ailesiyle vakit geçirmeli.Kültürümüzdede zaten aile kavramı yok mu

    YanıtlaSil
  33. Çocuk yetiştirirken bağzen bencillikmi yapıyoruz diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
  34. Çok güzel dile getirilmiş kalemize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  35. Bunca cabanin bunca yogunlugun icin onemli olab tek sey cocuklarinmla vakit gecirmek evi aileyi akrabayi ogretmek robot gibi evlatlar yetirirsek peki sonrasi ne olcak onlar anne olunca ne olacka yada baba duygulari alinmis sevgi merhamti bilmiyen biriyler olursa oeki cocuklari dizinin dibinde buyutmek tabiki egitimden de bahrum birakmadan onemle li olan bu ikisini beber yurutebilmek asil maharet bu

    YanıtlaSil
  36. Umarım bu yazıdan herkes alması gereken faydayı alabilmiştir. Elinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  37. Çocuklarımıza yaklaşımımızı ve tutumumuzu gözden geçirmemiz için işaret niteliğinde bir öykü... Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  38. Ne kadar da evimizin içinden bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  39. Ellerinize sağlık gerçekten çok başarılı bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  40. Nurcan Küçüksöz02 Temmuz, 2024 07:00

    Dönemsel olarak hayat süreçlerimizi tanımlayamadığımız için yönetmekte zorlanabiliyoruz. Hayatımız ve sahneleri konusunda irdeleme mesaisi yapmamız gerekiyor. Neyi öğrenirsek ailemiz de, işimiz de, sosyal çevremiz de tek başına kaldığımız zaman da doğru tepkiler verebilir ve sürecimizi yönetebiliriz? Çocuğumun nasıl bir ebeveyne ihtiyacı var? Nasıl yetişririrsem hayatında gerçekten ihtiyaç gideren denge de bir hayatı olur? Neyi öğrenirse toplamda faydaya yönelik hareket eder? Vb... Bizlere verilen Emanetlere hakkını teslim edebilmek dileğiyle...
    Sevgiler 🪻

    YanıtlaSil
  41. Çocuğu yetiştirmek.. gerçekten ne demek? Yabancı Dil dil bilen ama iletişim kıramayan bir çocuk yeterli midir bizim için.. Enstrüman çalan ama daha hiç bugüne kadar odasını toparlamayı öğrenmemiz bir çocuk mudur olmasını istediğimiz şey... gerçek olan nedir, insan nasıl yetiştirilmelidir... düşündüren yazınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  42. "Ne o, ne de bu değilse doğrusu nedir? Çocuk yetiştirmenin asıl yöntemi nedir?"

    Birçoğumuzun cevabını merak ettiği soru...

    Kalemize sağlık...

    YanıtlaSil
  43. Çocuk annenin eteğinin dibinde hayata dair pek çok şey öğreniyor, mutfak işleri, çarşı işleri, temizlik gibi hayatı boyunca işine yarayacak şeyleri. Ama verdiğimiz kursların ne kadarı hayata dair? Ya da onun hayatına dair.. Belki de ileride çiftçi olacak, zamanı gelince öğrenir, acelesi yok çünkü uygulanmayan bilgi de insandan alınıyor.

    YanıtlaSil
  44. Yetiştirmek ve büyütmek, arasındaki farkı anladığımızda her şey değişecek. Birer delikanlı, genç kız olduklarında bir çok şeyi kaçırmamak için, köprüden önce sonra çıkışı umarım kaçırmayız…

    YanıtlaSil
  45. Çocuk yetiştirirken deneme yanılma yöntemiyle gidildiğinde çok pahalıya mal oluyor. Zaman geçer ve bir bakarsın çocuk da mutsuz sende mutsuz psikolojik bir sürü rahatsızlığın olmuş.

    YanıtlaSil

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim Bu hayatta her insan mutlu ve başarılı olmak ister…  Bunun için, Sevdiği insan...