Mutluluk Tarifi
İnsan aldığı her yeni kararda, mutluluğa biraz daha yaklaşacağını umar. Evlenir, boşanır, taşınır, yeni insanlarla görüşür, alışveriş yapar… Yöntemleri farklı olsa da, aslında her insan kendi mutluluğu için çabalar. Büyük umutlarla elinden geleni yaptığı, kaynaklarının pek çoğunu bu amaç için tükettiği halde insanı mutsuz eden şey nedir peki? Ne bekler? Neyi bulamaz?
Yılda bir kere bile olsa, hatırlanmayı bekler mesela... Doğum günü, birileri için özel olduğunu hissedebileceği bir gün olsun ister. Sürprizler, iyi dilekler, sevgi cümleleri… Sadece bir gün, başrol onda olsa… Önceden planlanan, beklenen o gün gelir, özenle seçilmiş kıyafetler giyilir, ‘iyi ki varsın’ sözlü konuşmalar yapılır, hediyeler verilir, pasta yenir. İlgi odağı olmak anlık olarak hoş gelse de, o gün yapılanlar gerçek anlamda şaşırtmaz, etkisi de uzun vadeli olmaz maalesef.
Üzerine çalıştıkları projede çok iyi bir sonuç almak ister. Çalışanları tıpkı kendisi gibi fedakarca çalışsın, detaylara konsantre olabilsin, yaptıkları işi öncelikleri haline getirebilsinler… Çıkan sonuç ortalamaya göre iyi de olsa beklenenin altında kalabilir. Bir işi birilerine, istenen kalitede yaptırmak, kendinin yapmasından daha zor olabilir. Genele kıyasla iyi bir sonuç aldığında bile, hayal kırıklığına uğrayabilir insan…
Verdiği emekler, etrafındaki insanlar tarafından takdir edilsin ister. Yemek yapmak, çamaşır yıkamak, ütü yapmak, çocuklarla ilgilenmek, alışveriş yapmak ve daha nice küçük gibi görünen büyük yükler aldığı fark edilsin ister. O gün yapılanların sıralandığı cümlelerden sonra kısa bir sessizlik olur, teşekkür almak umuduyla… Ve beklenen teşekkürün gelmemesiyle birlikte yaşanan, “Yine olmadı…” hissi…
Çocuğu hayal ettiği gibi olsun ister… “Yemek ayırt etmesin, uyku saati gelince uyusun” ile başlayan temenniler “Büyüyünce doktor olsun, evleneceği insanın ailesi bizim gibi olsun…” ile devam eder. Ve o andan itibaren bir çocuğun 9’da değil 10’da uyuması da, doktor değil mühendis olması da şikayet sebebidir.
İnsan, olumlu bir sonuçla karşılaştığında bile neden hayal kırıklığı yaşar? Yetmeyen nedir?
- Hangi sonuç, gerçek anlamda mutsuzluk sebebi olabilir ki aslında?
- Önceden alınmış birkaç hediye ve bir yaş pasta, birilerinin gözünde ne kadar değerli olduğunu gösterir mi gerçekten?
- Hangi beklenen doğum günü pastası, hiç beklemediğin anda gelen “Sıkma canını, bak çayın yanında yeriz diye sana ne aldım?” tatlısının yerini tutabilir ki?
- Sadece iş yerinde değil, hayatın içinde de bir konuyla ilgili hangimizin imkanı, koşulları, marifeti aynı ki?
- En iyiyi bekleyeni, çok iyi bile üzmeye yetmez mi?
- Emeklerin karşılığında teşekkür edenin olmaması, yapılan davranışın değerini azaltır mı?
- Çocuğumla ilgili tatmin olmam için, benim belirlediğim hedefte ilerlemesi mi gerekir?
- Kendi seçimlerini yapabilen, hayata uyumlanıp problem çözebilen, güçlü bir insan olması mutlu olmam için yeterli değil mi?
- İnsanın tatmin olmamasının sebebi aldığı sonuçlar mı, yoksa beklentisine kıyasla sahip olduklarının azlığı mı?
Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; "Mutluluğumuz ya da mutsuzluğumuz aldığımız sonuçlarla değil; beklentimize göre karşılaştığımız sonuçlarla ilgilidir."
Beklenmeyen bir anda gelen teşekkür çok mutlu ederken, beklentisi yüksek olana “kuru” bir teşekkürle yetinmek zor gelir... Bir teşekkürü bile “kurutan” beklentinin ta kendisi değil midir?
Herkes kendisi için en iyi olanı ister, en zahmetsiz şekilde kendisine gelen en iyi sonucu beklemek neredeyse kimse için zor değil… Peki, marifet, en iyiyi beklemek mi, yoksa en iyiye yetebilecek bedelleri öderken sonuçla ilgilenmemek mi?
Pek çoğumuzun aradığı cevap, belki de aradığımız yerlerde değil, tam karşımızda duruyordur… Belki de insanın yüzünü güldüren, aldığı sonuçlar değil, sebeplerindeki gayretidir…
***
Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur.
İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.
"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.
Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.
***
Beklenti...
YanıtlaSilÜstüne üstlük gizli BEKLENTİ
💯Mutlu ve Mutsuz olmanın püf noktası 🙊
Bu yazı bana tam zamanında geldi dünden buyana murluluğun resmini çiz deseler ne çizerim diye düşünüyordum. Beklemediğim anda geldi okurken mutlu oldum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim
YanıtlaSilyoksa en iyiye yetebilecek bedelleri öderken sonuçla ilgilenmemek mi? Emeğinize sağlık ✨
YanıtlaSilÇok güzel
YanıtlaSilİnsan mutluluğunu dışarıda aramamalı. Güzel bir yazı
YanıtlaSilEn iyiyi bekleyeni çok iyi bile üzmez mi?
YanıtlaSilAh nasıl da tam zamanında geldi 🤗
Mükemmeliyet beklentisi ve mutsuzluk arasındaki sağlam ilişki… En iyisi benim olsun, en iyi ben olayım hırsı…
Ah o sorular… kalem tutan yazan ellerinize sağlık…
YanıtlaSilBeklenti insanı mutsuz ediyor.
YanıtlaSil