İyileşme Harekatı

mutlu

İyileşme Harekatı

Gün yeni ağarmaya başlamıştı ki evin içerisindeki koşturmaca, derin uykusundan uyanmasına sebep oldu. “Offf! İnsanlar bu saatte niye kalkar ki?” diye geçirdi içinden. Uzun bir yoldan gelmişti, niyeti tüm günü yatarak geçirmekti. Gözlerini ovuşturarak yataktan kalktı Filiz. 

Ne olduğunu anlamak için kapısını aralayıp baktı. Anneannesi uyanmış, radyoda çalan türküye mırıldanarak eşlik ediyor, bir yandan da kahvaltı için bahçeden topladığı domates, biberleri doğruyordu. Teyzesi bir yandan çayı demlerken, bir yandan masayı kurmanın telaşındaydı. O sırada, bir gümbürtüyle bahçe kapısından eniştesi elinde torbalarla girmişti, belli ki ilk iş pazara gidilmişti.

Bulunduğu yer, Anadolu’nun bir köyüydü. Yıllardır uğramamak için bahane ürettiği, tüm akrabalarının yaşadığı o küçük, yemyeşil, akarsuyu, hayvanları olan ama interneti olmayan, telefonun çekmediği bir köy… Filiz, köydeki insanların mutsuzluktan, sıkıntıdan bunaldıklarını hayal ederdi. Yüzlerin asık, enerjinin düşük, günlerin uzun ve boş olacağını düşünerek, istemeye istemeye, İstanbul’daki hayatını bırakıp, ziyarete gelmişti o yaz.

Sabahki şaşkınlığı, gün içerisinde katlanarak arttı. İnsanlar evin içinde onların deyimiyle hep bir “iş tutuyor”, sonra yetmezmiş gibi birbirlerine destek olmak için ev ev geziyorlardı. Sanki tüm köy tatlı bir telaşın içerisindeydi. Çalışıyor, üretiyor, yardımlaşıyor ve bundan çok keyif alıyorlardı. Tahmin ettiğinin aksine yüzler de hep gülüyordu. Kimse şikayet etmiyor, internetin yokluğunun farkında varmıyor, yedikleri yemekten lezzet alıyor, sohbetler günün son ışıklarına kadar sürüyordu. Köyde onlarca hane olmasına rağmen, sanki hepsi koca bir aile gibiydi. Birbirlerinin dertlerini dert edinmiş şekilde, sade ama dolu dolu bir hayat yaşıyorlardı. Mutlulardı, iyi hissediyorlardı… 
mutlu
Filiz ise, uzun süredir iyi hissetmeye hasret kalmıştı. Nedenini bir türlü bulamadığı bir tatminsizlik, boşluk duygusu hayatını kaplamıştı. Oysa mutlu olma hayalleriyle üniversite sınavına çalışmış, meslek seçmiş, arkadaşlıklar edinmiş, gönlünü onu yarı yolda bırakan Tarık’a kaptırmıştı. Yüksek maaşlı o işi, kazanacağı parayla alacaklarını hayal ederek kabul etmişti. Esmerdi, sarışın olursa iyi hissedeceğini sanmıştı, olmadı, o da yetmedi. Tatillere gitmiş, son moda kıyafetler giymiş, şehrin en gözde restoranlarında yemekler yemiş, kahvesini her sabah aynı meşhur yerden almıştı. Karamel sosu olmazsa olmazdı… Ve bu davranışların hepsi çok anlaşılırdı… 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Bu hayatta herkes mutlu olmak ister. Aldığı kararları, oluşturduğu sebepleri, verdiği tepkileri mutlu olmak, iyi hissetmek için yapar. Bu seçimler, insanı bazen mutluluğa yakınlaştırır, bazense adım adım uzaklaştırır."

Ve hayatta iki tür mutluluk vardır… 
  • İlki; anda hissedilen keyif hali.  İnsanı anlık olarak rahatlatan, kafasını dağıtan, her seferinde daha fazlasını isteten tüketimlerle ulaşılan, geçici mutluluklar… 
  • İkincisi ise insanın hayatının genelinde hissettiği sürekli bir “iyilik” halidir. Çalışarak, problemlere çözüm üreterek, başkalarının ihtiyaçlarını gidererek ulaşılan…” 
İşte Filiz, o insanlarda bu hale şahitlik etmişti. Hayatları sadeydi. Sürekli üretmek ve birbirlerinin ihtiyaçlarının giderilmesine vesile olma çabası adeta onlara can suyu oluyordu. 

O köyde kaldığı 10 gün içinde, bu sade ama üretken hayata elinden geldiğince uyumlanmaya çalıştı. İnsan ilişkilerini gözlemledi. İhtiyaç gidermenin ne kadar önemli olduğunu fark etti. Gerçek ihtiyaçlara yönelik üretmenin, zamanı harcamak değil zamanı değerlendirmenin ayrımına vardı. Dışarıdan bakılınca basit ama özünde çok kaliteli bir yaşam tarzıydı. Bu yaşam tarzı sadece o köye has olmamalıydı. Şahit olduğu şeylerde, yere, zamana, mekana, kişiye göre değişmeyen birçok strateji vardı.

Karar verdi Filiz. İyi hissetmek, iyileşmek istiyorsa, bugüne kadar baktığı pencereyi kapatıp, doğru ve güzel davranışlara, ilişki kurmaya, ihtiyaç gidermeye açılan pencereye odaklanması gerekiyordu.

Eline bir kağıt kalem aldı. Neler yapabilirdi? Hayatındaki iyilikleri, iyi olma halini nasıl arttırabilirdi? 
  • Vücudunu ve zihnini yoran besinlerden bir süreliğine uzaklaşabilir, uyku saatlerini düzenleyebilir, günlük hareketini arttırabilirdi.
  • Gereksiz harcamalarını azaltabilir, vaktini sosyal medyada geçirmek yerine uzun süredir ertelediği seminerlere katılabilirdi.
  • Evinde kullanmadığı, atıl duran eşyalarını, giysilerini ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere özenli bir şekilde hazırlayabilirdi.
  • Eşine ve çocuklarına karşı daha güler yüzlü olmaya çalışabilir, önce onların ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanabilirdi. Mesela yüz güldüren, lezzetli ama pratik sofralar kurabilmek için çaba sarf edebilirdi. Kurduğu sofrayı bir çiçekle, tatlı bir sohbetle güzelleştirebilirdi
  • Annesini uzun süredir ihmal etmişti. Ziyaretine gidebilir, bu sefer anlattıklarını sabırla değil de ilgiyle dinlemeye çalışabilirdi.
  • Akrabalarını arayıp hal hatır sorabilir, bayram gelmeden bayram hissiyatına vesile olabilirdi.
  • Komşularına tatlı ikram edebilir, sıcak bir gülümsemeyle ilişki kurmaya çalışabilirdi.
  • Mahallede hasta, bakıma muhtaç yaşlıları tespit edip, düzenli ziyaretler yapabilirdi.
  • Okullar açılacakken, çevredeki yoksul ailelere destek olarak, rahat bir soluk almalarını sağlayabilirdi.
  • İş yerinde günlük planlamasını gözden geçirebilir, verim arttırıcı çözümler üretebilirdi.
  • Çalışma arkadaşlarının yüklerini nasıl alabileceğini deşifre etmeye çalışabilirdi.
  • Temizlik görevlilerine samimi bir günaydın ve kolay gelsin demeyi artık çok görmeyebilirdi.

mutlu
Listeye yazdıkça yazıyordu, her seferinde aklına yeni yeni iyileşme fikirleri düşüyordu Filiz’in… 

Toparlaması gereken, düzeltebileceği ne çok şey vardı hayatında. Ailesinde, evinde, işinde, ilişkilerinde…

Uzanacak samimi bir ele muhtaç, ihtiyaç sahibi ne çok insan vardı etrafında. Hastanelerde yalnız olan hastalar, sıcak yaz gününde aç ve susuz sokak hayvanları, içten bir kucaklamaya muhtaç, imkanları çok kısıtlı olan yetimler, yerlerinden yurtlarından edilmiş mülteci aileler, imkanı olmasına rağmen eşiyle, evladıyla, patronuyla, arkadaşıyla, kendisiyle derdi olan onca insan… 

Sanki düşündükçe bir perde kalkıyordu Filiz’in gözünde. İyileşmek için hayatını toparlamak, başkalarının derdini dert edinmenin gerektiğini ilk kez fark ediyordu. Ve şimdiden içini bir huzur kaplamıştı. 

Yaptığı listeye uzun uzun baktı. Ve bir karar verdi, önce kendisi için en kolay olandan başlayacak, yaptıkça üstüne yenilerini ekleyecekti. Böylelikle adına yakışır bir şekilde, topraktaki bir tohumken giderek filizlenecek, yeni yeni yapraklar verecek, köklerini salacak, hem kendisi güçlenecek, iyileşecek, hem de toprağın, havanın, bulunduğu ortamdaki canlıların iyileşmelerine vesilesi olacaktı…

Peki, bizler de Filiz gibi kendi hayatımızdaki iyileşme harekatını başlatalım mı?

Ne dersiniz?

***

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur. 

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

***



69 yorum:

  1. Başlatalım 🥳 Başkasının derdini dertlenerek başlatalım…
    Tebessümle 🍃
    Çok güzel bir yazı emeklerinize sağlık…

    YanıtlaSil
  2. İyileşmek için neye ihtiyacımız var onu anlayarak işe başlayabiliriz..:)

    YanıtlaSil
  3. Dilşad Küçük13 Eylül, 2022 15:05

    İnsanın mutlu olmaya çalışırken mutsuzluğa varması ne kötü. Çözüm çok basit. Bir seminer kadar uzakta😊

    YanıtlaSil
  4. Ihtiyac giderenlerden, doğru yere bedel ödeyenlerden olmak temennisiyle elinize sağlık ne güzel iyileşmeye vesile bir yazı olmuş elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. İnsanın iyileşmesi imkanlarda değil o imkanları nasıl kullandığında aslında… güzel yaşı için teşekkürler, kaleminize sağlık🍀

    YanıtlaSil
  6. Başlatalım İnşAllah ..
    Dünümüzden daha iyi olmak ümidiyle..

    YanıtlaSil
  7. İyileşmek isteyenler için çok güzel stratejiler paylaşılmış. Teşekkürler, ellerinize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  8. İnsana çok şey farkettiren bir yazı olmuş. Elinize sağlık...
    O harekatı başlatabilenlerden olmak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  9. İlknur Yılmaz13 Eylül, 2022 16:15

    Basiti kucumsemeden en yapabilir olandan hareketi baslatmak çok önemli. Böylece dönüşüm başlayacak. Hatırlattığıniz için teşekkürler 💐

    YanıtlaSil
  10. Daha iyisini yapan insanların yaptıklarını yapmayı diliyorum. Faydalı yazı için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Gerçekten de insan köydekilerin mutsuzluktan, sıkıntıdan bunaldıklarını, günlerinin uzun ve boş olacağını düşünüyor nedense. Halbuki insanın yüzünün asık, enerjisinin düşük olmasının sebebi başka. İlacı ise "iyilik yapmak, iyi insan olmak".

    YanıtlaSil
  12. İyileşmek: dününden daha iyi olmak demektir.. insan nasıl iyileşir? Bunun cevabı deneyimsel öğreti eğitiminde 🌸🍀

    YanıtlaSil
  13. İnsanın sıkılmak dışında ne kadar çok seçeneği var aslında

    YanıtlaSil
  14. İnsan hep kendine konsantre yaşayamaz bu hayatta. Başkalarına konsantre oldukça kendi ihtiyaçları da giderilmeye başlıyor.
    Ne kadar önemli bir detay ve ne çok problemin çözümü aslında...
    Kaleminize sağlık.🌸

    YanıtlaSil
  15. Elimize kağıt kalem alma vakti geldi😊👏👏👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hareketi başlatmak ve durmamak. emeğinize sağlık...

      Sil
  16. Şenay Uğurel13 Eylül, 2022 21:06

    Ve hayatta iki tür mutluluk var…
    Biri mutluyMUŞ gibi yapıyor, diğeri ise mutlu😊👍

    YanıtlaSil
  17. Çocukluğumdaki mahalleme götürdü. Herkesin herkesin çocuğuna kendi çocuğu gibi bakıp yedirip, içirdiği, ihtiyaçlarını giderdiği💕 Elinize sağlık🌺

    YanıtlaSil
  18. Evvvettt 🙏🏼 İyileşme daha da iyileşme harekatı olsun…. Yepyeni niyetlerle, yepyeni umut dolu adımlarla daha da iyiye başlayalım… 🧡

    YanıtlaSil
  19. Hadi başlatalım ☺️
    Çok güzel, çok farkındalık oluşturan bir yazı. Elinize sağlık.
    En kolayından, kontrolümüzde olandan başlayabilmek … Azı küçümsemeden… …

    YanıtlaSil
  20. Emeginize sağlık çok güzel bir yazı olmuş 🌷

    YanıtlaSil
  21. İyileşmek için üretimi artırmak, ihtiyaç karşılamaya odaklanmak.. Ve bu bize iyi gelen şey, başkalarına da faydamızı artıran, onları da iyileştiren.. O zaman, hareketi başlatma zamanı dediğiniz gibi.. Hadi :)

    YanıtlaSil
  22. Tabi başlatalım. Heyecanla mutlulukla… Nereden mi, önce kendimizle kendi ihtiyaçlarımızla başlayalım. Kim Kimdir Programı tam de bunun için. Kaleminize sağlık🌿

    YanıtlaSil
  23. Sürekli bir iyilik hali ile hem kendimizin hem de çevremizin gerçek ihtiyaçlarını gidermeye çalışmamız ne kadar da doğrudan ilişkili...

    YanıtlaSil
  24. Peki biz bu listeye neler ekleyebiliriz? Elimize kağıt kalemi alalım biz de o zaman :)

    YanıtlaSil
  25. Hayatıma, diğer insanlardan iyi olmak yerine, kendi dünümden daha iyi olma hedefini kattığınız için teşekkürler 🌸

    YanıtlaSil
  26. Eğitimleri aldım ve çok beğendim. Tavsiye ederim 🎊

    YanıtlaSil
  27. İnternette olan olumsuz yorumlardaki tutarsızlığı görerek geldim eğitimlere. İyi ki de gelmişim. Çamur at izi kalsın şeklinde yapılan yorumlarmış anladım. Neyi neden istiyorum, gerçekte ne istiyorum. Ne yapmalıyım, hedeflerim nasıl olmalı, amacım ne? Eşime, çocuğuma, arkadaşlarıma, anne babama, iş arkadaşlarıma, patronuma nasıl davranmalıyım, ilişkilerimdeki sınırlarım ne, tüm bilgileri anlattınız. Hayatım toparlandı bilgilerle, beni benden daha çok düşünerek bu işe gönül verdiğiniz için, emekleriniz için teşekkürler…

    YanıtlaSil
  28. Bir eğitim düşünün. “Anlattıklarımı test edin” diyor. Çok iddialı… “Hemen kabul etme” diyor. İnsan daha da merak ediyor. “Hemen” olan her şeyden kaçın diyor. Bu kadar hızlı yaşamaya çalıştığımız hayatta, durup bu bilgilerle nefes almamızı sağladınız, sağolun 👍

    YanıtlaSil
  29. Neslihan Dindar16 Eylül, 2022 23:34

    Yorulacağını düşünürken mutlu olmak... ellerinize sağlık🌻

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhtiyaç görenin ihtiyacı giderilir... Bu yüzden işte :)

      Sil
  30. Çok kıymetli detaylar verilmiş…👍🏼

    YanıtlaSil
  31. Esengül Çakır24 Eylül, 2022 10:07

    "Filiz, köydeki insanların mutsuzluktan, sıkıntıdan bunaldıklarını hayal ederdi." demişsiniz ya hakikaten biz kendi koşullarımızla diğer insanlarınkini kıyaslayıp onlar adına bir sonuca varıyoruz. Biz idaha iyiymişiz gibi daha mutlu daha başarılıymış gibi... Kıyaslarımı tekrar gözden geçiricem, hatırlattığınz için teşekkür ederim. Hep yazın olur mu :)

    YanıtlaSil
  32. Ellerinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  33. attığımız adımlar, aldığımız kararlar, hareketlerimiz iyileşme ve iyileştirme yönünde olsun inşAllah😊🌿

    YanıtlaSil
  34. Teşekkürler 🌺

    YanıtlaSil
  35. En sondaki “kendine en kolaydan başlamak” kısmı ne kadar önemli...🥰

    Defalarca denedik ki büyük başlayınca istikrar olmuyor...
    ama küçükler öyle sessiz sakin büyük oluyor ki...

    Hepimiz minik minik iyileşmemiz dileğiyle 🌈

    YanıtlaSil
  36. İyilik iyidir 🍀

    YanıtlaSil
  37. Toplumca mutlu olmanın yolunu tatillere gitmek, daha az iş yapıp, daha rahat yaşamak zannederiz hep. Aslında etrafımızda üreterek mutlu olan insanlara şahit oluyoruz. Bilinenden farklı ama çok mantıklı aslında. Bence de öyle 👍

    YanıtlaSil
  38. Düşündük mü hiç, mutluluk gerçekten ne ?

    YanıtlaSil
  39. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  40. Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Bu hayatta herkes mutlu olmak ister. Aldığı kararları, oluşturduğu sebepleri, verdiği tepkileri mutlu olmak, iyi hissetmek için yapar. Bu seçimler, insanı bazen mutluluğa yakınlaştırır, bazense adım adım uzaklaştırır.

    YanıtlaSil
  41. “iş tutuyor” sihirli kelimeler gibi :)

    YanıtlaSil
  42. İyileşebilmek dileğiyle teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  43. Güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  44. Emeklerinize sağlık 😇

    YanıtlaSil
  45. İyileşelim, iyiliği yayalım 🌸

    YanıtlaSil
  46. Çok güzel yazı maşAllah…🎊

    YanıtlaSil
  47. 🌿🌼👋🏼👍

    YanıtlaSil
  48. 😊Emeklerinize sağlık. İyilik harekatı başlasın inşALLAH 💃🏼

    YanıtlaSil
  49. Doğru yönde doğru tepkiler verebilecek bedelleri ödeyebilelim inşALLAH 💫

    YanıtlaSil
  50. Başlatalım iyi'leşelim,
    Şimdi sebep oluşturma zamanı🤍
    Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  51. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  52. Tabiki: )
    Ne iyi olur...

    YanıtlaSil
  53. Elinize sağlık . İnsanı hemen harekete geçirecek motive eden bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  54. Bize şimdiye kadar öğretilenle hep kendimiz için yol almaya çalıştık ama çakıldık. Şimdi iyileşme hareketi başlatma zamanı...Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  55. Günümüzde tüm insanlar derin bir mutsuzluğun ve umutsuzluğun içindeler. Fakat herkes kendi mutluluğunu kendisi dizayn ediyor. Keşke fark edebilseler..

    YanıtlaSil
  56. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  57. Çok güzel stratejiler

    YanıtlaSil
  58. Çok beğendim

    YanıtlaSil
  59. Hareket başlasın

    YanıtlaSil
  60. Ne güzel oldu…. Nerden baslatsatsam?

    YanıtlaSil
  61. Ne güzel oldu…. Nerden baslatsatsam?

    YanıtlaSil
  62. Ne güzel dünümüzden daha iyi olmak dileğiyle

    YanıtlaSil
  63. Ne güzel bir yazı, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim Bu hayatta her insan mutlu ve başarılı olmak ister…  Bunun için, Sevdiği insan...