HAYAT DENGEDE GÜZEL

 




 HAYAT DENGEDE GÜZEL

Bir pazartesi yoğun bir iş gününe hazırlanıyordu Tarık. Bu hafta yoğun toplantılarının olduğu bir haftaydı. Kendisini buna hazırlamış ve işe böyle ulaşmıştı. Eşi de öğretmendi. Tarıkların 2 çocukları vardı ve bu aile böylece geçinip gidiyordu. Tüm aile birbirlerini çok sevseler de birbirlerini çok önemseseler de her ailede olduğu gibi bazen onlar da tartışıyorlar, sorun yaşıyorlardı. Tarık’ın eşi Aslı, genelde komşularını arkadaşlarını çok sevdiği için eve ansızın kahveye gelen misafirleri olurdu. Sadece ansızın gelenlerle kalmayıp bir de üzerine Aslı’nın davet ettiği ama davet ederken evdekilere söylemeyi unuttuğu misafirler de olurdu.

İnsan doğuştan getirdiği var olan davranışıyla hayatını sürdürmeye gayret eder. Fakat onu geliştirebilecek olan aslında doğuştan getirdiklerinin üzerine koyduklarıdır. Aslı hayatı daha plansız yaşayıp mutluyken biraz hayatını planlı yaşamaya başladığında işleri bu kadar uzamayacak, her şeyi zamanında yapmış olacak ve hayatında disiplinli olabilecekti.






Tarık ve çocuklar günün yorgunluğu ile eve geldiklerinde öncesinden yapmış oldukları planları neyse, rutinlerinde neler varsa bunlara uymak isterler fakat Aslı her akşam farklı bir gündemle gelir bir plan yapmak isterdi. Okuldan erken döndüğü için evde durmak ona sıkıcı gelir dışarıya atalım kendimizi artık diye Tarık’tan talepte bulunurdu.

Çocuklar da annelerinin okul çıkışında onları her seferinde almaya gelirken geç kalışından şikayetçiydi. Hele o okul yolunun dönüşü o kadar uzardı ki… Çünkü Aslı mahallede karşılaştığı tüm teyzelerine, amcalarına, komşularına selam verip bir ayak üstü muhabbet ederdi. Bu esnada bir an önce eve varıp dinlenmek isteyen, yemeğini yiyip sonra arkadaşlarıyla sokakta oynamak isteyen çocuklar annelerine tepkilerini eteğinden çekiştirerek belli ederdi. Eve saatler sonunda ulaşırlardı. Eve vardıklarında da yemek veya rutinleri hemen gerçekleşmezdi. Evde önceden kalan ertelenmiş işler Aslı’yı bekliyor olurdu. Önce onları halledeyim, yemeği de hemen arkasından hazırlarım derdi. Çünkü anneleri Aslı hakikaten hem babalarına göre hem de kendilerine göre doğaçlama yaşardı. İşlerini öyle rastgele yapardı ki. Bu esnada planı programı olan Tarık eşinin bu anlık hareketlerinden rahatsız olurdu.



Aslına bakılırsa sadece sorun yaşayan çocuklar ve Tarık değildi. Aslı da pek çok açıdan zorlanıyordu. Tatile mi gidilecek? Plan yap. Çocukların toplantısı, kursu mu var? Gününü zamanlara böl. Çocuklar ve Tarık erkenden yatıp erkenden kalkarken Aslı gece geç uyur ve geç uyanırdı. Uykulu uykulu çocukları hazırlar ve güne öyle başlardı ancak. Sadece aile içinde değil, çalıştığı okulda da zorlandığı zamanlar olurdu Aslı’nın. Son dakika yetiştirmesi gereken belgeler, zümre toplantısını unutup koşa koşa okula gelmeler. Bu kadar programlı bir hayat onu çok zorluyordu. Okulda yapması gerekenleri okulda yapmadığı için son dakikaya kalan işlerini eve getirmek zorunda kalıyordu.

Herkes kendi davranışının zıddında olan yerde zorlanıyordu bu evde. Tarık ve çocuklar daha düzenli, daha programlı yaşarlarken esneyemiyorlar, Aslı ise daha program olmadan anlık planlara uyum sağlamak istiyor disiplinli olamıyordu. İnsanın bir aile içindeki bu farklılıkları onların düzenlerini, işlerini, beslenmelerini, tatillerini, bu kadar etkiliyorken bu farklılıklardan çıkan sorunlar da hayatın geneline yayılmaya başlıyordu. Tarık iş yerinde bir program değişikliği olduğunda, anlık çıkan acil bir iş seyahat olduğunda donup kalıyordu. Çünkü onun planladığı akışta gitmeyen bir günde esnemesi yeni programlara uyum sağlaması çok zor oluyordu.



Tarık ise işinde her an kontrol isteğini bir kenara bırakıp planlarını yapıp ona bir esneklik payı verebilecekti.

Hayat insana ancak dengeye geldiğinde gülümser.

Çok esneksem biraz kurallarım olduğunda…

Çok katıysam biraz esnekliğim olduğunda…

İnsan yaşamında ömrünü keyifle geçirmek ister. İletişimleri, ilişkileri, işi, aile hayatı huzurlu olsun ister. İnsanın isteklerine ulaşması içinse hayatın ona verdiği olumlu tarafları koruyup kendinde olmayan olumlu başka özellikleri kendine katmasına ihtiyacı var.

Yoksa insan hep var olanı aşırı yapmaya meyleder.

Fakat hayat dengede güzel.



 ***

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur. 

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

***

26 yorum:

  1. Emeğinize sağlık🌸Doğduğumuz gibi bu dünyadan ayrılmak bizi geliştiren birşey olmuyor. Dengeye gelebilmek ve burayı koruyabilmek en güzeli🌷

    YanıtlaSil
  2. Dengede olunca mutluluk kacınılmaz…. 😇 Kaleminize sağlık 🌷

    YanıtlaSil
  3. Denge bozulunca her şey bozuluyor.

    YanıtlaSil
  4. Ne de güzel bir yazı olmuş...
    keyifle okudum...
    Tesekkurler 🥰

    YanıtlaSil
  5. İnsan içinde yaşadığı sorunları, vazgecemediklerini ancak olaylara duygularindan biraz sıyrılarak bakabildiginde görebiliyor. Emeğinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  6. Bizim evde de var Aslı' nın modelinden, çok tanıdık geldi:) Ne güzel demişsiniz Hayat Dengede Güzel...

    YanıtlaSil
  7. İnsan hayatin icinde secim ve tercihleri ile yonunu belirler..Doğru secimler ile de hayatinin dengesini oluşturur, insan dogru sebeplere odaklandiginda yasantisinda da mutlu olacağı sonuclar gelir..

    YanıtlaSil
  8. “İnsan hep var olanı aşırı yapmaya meyleder” Ve onu yaptıkça yapası gelir… Sonra da gelsin kör düğümler … Güzel bir hatırlatma oldu, teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. 'İnsan hep var olanı aşırı yapmaya meyleder' çok vurucu bir cümle. Kaleminize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  10. Aslında gözlerimizi biraz doğaya çevirmek bile yeterli görmek için. Bitkilerin ve ağaçların zorlu rüzgarlarda saçlarını öne atarak esnediğini görmekten başlayabiliriz

    YanıtlaSil
  11. "Hayat insana ancak dengeye geldiğinde gülümser" :)
    Kaleminize sağlık, dengeye gelmeme ilgili güzel bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil
  12. Dengeye getirmek zor gibi görünse de bir kere insan dengeye çekildiğinde her şey yolunda ..

    YanıtlaSil
  13. Dengede bir hayat dileğiyle kaleminize sağlık 🌻

    YanıtlaSil
  14. İnsanın isteklerini bırakıp zıttında hareket etmesi nasıl da kendine zor geliyor. Bu da insanı geliştiren bir şey aslında. Bunu fark etmek ve buna göre hareket etmek kıymetli. Umarım zıttımızda olan iyi şeyleri hayatımıza katabiliriz. Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  15. İnsan dengeye geldikçe huzuru bulmaya gerginliklerini kenara bırakmaya başlıyor. Denge olmadığımı her yer daha çok yorulmamıza ve kırılmamıza sebebiyet veriyor. Disiplinli olunması gereken yerde disiplinli, esnek olunması gereken yerde esnek olmak temennisiyle… Teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. Bu yazıyı okurken hayatımızda yaşadığımız dengesizlikler gözümün önüne geldi ve bana tebessüm ettirdi. Her ne yapıyorsak aşırılıkta o bize zarar veriyor. Dengeye gelmek ümidiyle...

    YanıtlaSil
  17. hersey daha güzel olsun diye o dengeleri bozmamız yok mu? Umarım gerçeği görebiliriz.

    YanıtlaSil
  18. Aslıyı okurken ben yoruldum, insan bazen kendisini tanımadığında da yorulur, Karakter katmayı öğrenmek ne büyük lüks. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  19. İnsan aşırılığa meyediyor ama gerçekten hayat dengede güzel… Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  20. Hayatımın içinden bir yazıydı, teşekkürler

    YanıtlaSil
  21. Gerçekten hayat dengede güzel. O kıvam yakalandı mı tadından yenmiyor. Missss miss 🥰

    YanıtlaSil
  22. Gerçekten hayat dengede güzel. O kıvam yakalandı mı tadından yenmiyor. Missss miss 🥰

    YanıtlaSil
  23. Kim kimdir programı dengeye gelmem konusunda çok şey kattı… oysa ben de tarık gibi esnemekte zorlanırdım…

    YanıtlaSil
  24. ailemizden çok tanıdık çatışmaları görebildiğimiz, samimi bir yazı olmuş, dengeye yakalamak nasip olsun:))

    YanıtlaSil
  25. denge.. denge.. denge.. hayatın bütün dinamiği. kaleminize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş..

    YanıtlaSil