Yoldan Keyif Almak

 


Yoldan Keyif Almak

YOLDAN KEYİF ALMAK

Sabah güneş ışığının odasına girmesiyle gözlerini açtı Serap. Olduğu yerde gülümseyerek gerindi ve hemen doğrulup yatağından kalktı. Bugün diyete başlamasının üzerinden tam bir hafta geçmişti. Tartılacağı için heyecandan gece boyu gözüne uyku girmemişti. Diyetisyenin verdiği listeyi harfiyen uygulamıştı. Hatta birkaç defa da yürüyüşe çıkmıştı. Gelinliğinin içinde nasıl da güzel görünecekti... 

Göreceği sonuçtan çok emindi. “Kesin 3 kilo vermişimdir.” diye düşündü.
Banyoya yürüdü ve tartıya çıktı. “Hayır!” dedi. Şu anda çok büyük bir hayal kırıklığı yaşıyordu. Tartıda gördüğü rakam hiç tahmin ettiği gibi değildi. O kadar inanamadı ki gözleri doldu. “Anne bu tartının ayarı bozulmuş sanırım, acilen yaptıralım.” diye annesine seslendi. Annesi “Kızım o yeni aldığın tartı, bozuk değil merak etme. Ne gördüysen doğrudur.” diye cevap verdi. Annesinin tartı hakkında söylediği bu sözler hiç hoşuna gitmemişti. Tartının bozuk olmaması ve beklediği kilo kaybının olmaması Serap’ın keyfini iyice kaçırdı.  
Yoldan Keyif Almak

Hayatta yeni başladığımız ve bize faydalı olan her şeyin başı zordur.

Onca emek boşa mı gitti? Nasıl olabilirdi? Bu kadar her şeye dikkat etmişken sadece nasıl yarım kilo vermiş olabilirdi? Boşuna mı bütün hafta aç kalıp, tatlılardan bile uzak durmuştu. Oysa ki bir işe yeni başlandığında istenilen sonuçlar hemen elde edilemez. Biraz zaman geçmesi gerekir. Bu durum insana ağır gelir. Fakat hayat insanın sabretmesini ve ne yapıyorsa; yorulmadan, pes etmeden, şikâyet etmeden ve başarısız olunca bile utanmadan devam etmesini bekler.  

Her ne olursa olsun insan vazgeçmeden devam edebilmeli

Bir bebek emeklemeden yürümeye geçerken kaç kere yere düşer ve yeniden kalkar? Hatta her düştüğünde de bir kıkırdamayla etrafındaki herkesi kahkahalara boğar. Bir çocuk okuma yazmayı öğrenene kadar defterine kaç sayfa dolusu düz ve eğik çubuk çizer? Hem de parmakları ağrısa da yine gülümser her sayfanın sonunda. Bisikletten düşen bir çocuk dizi kanarken, o bisikleti kaldırıp yeniden binmez mi? Araba kullanmaya yeni başlayan insan arabayı kaç defa stop ettirmiş olsa da yine de devam etmez mi? Bir genç kızın ilk yaktığı yemekte mutfağa küsmediği gibi bir anne de bebeğine ilk zamanlar iyi bakamadığında bunu yapmaktan vazgeçmez. Doğada da bunu görürüz. Kelebek kozasından çıkmak için sayısız defa kanat çırpar ve ama çıkamadığında pes etmez, kanat çırpmaya devam eder. Devam ettikçe güçlenir ve daha çok kanat çırpar. Neticede de kozasını deler. 

Yoldan Keyif Almak

Zorluklar karşısında vazgeçmeyenler istedikleri sonuca ulaşırlar.

İnsan hayatta zorluklarla karşılaştığında vazgeçmediğinde, bir kelebek gibi sonunda başarır. Bu vazgeçmeyiş onu güçlendirir. Zorlansa da spor yapmaya devam eden insanın nasıl kasları güçlenirse zorluklar karşısında vazgeçmeyen insan da zihnen ve bedenen güçlenir. Zorluklar karşısındaki duruşumuz zorlanmamıza rağmen gülümseyebilmemizdir.

İnsan bu hayatta azimli ve sabırlı bir şekilde başarmak istedikleri için sebepler oluşturup emek vermeye devam ederse yolda varacağı yeri düşünmeyi bırakır. Yolun kendisinden keyif almaya başlar. Sonuç önemini yitirir. Başarsa da başarmasa da yapıp ettikleri onu mutlu etmeye yeter.  

Serap her ne kadar morali bozulsa da vazgeçmeyecekti. Aslında gelinlik içinde zarif görünebilmek için diyet yapmak bahaneydi. Çocukluğundan beri veremediği kilolarıyla vedalaşmak istiyordu ve önünde de bunun için çok güzel bir hedefi vardı. Hem gelinliğinin içinde güzel görünmek hem de anne olmak için hazırlık yapmak onu motive ediyordu. 1 hafta… 4 hafta… derken aradan 3 ay geçmiş, ne yapması gerekiyorsa ona odaklanmış ve tartıya hiç bakmaz olmuştu. Ne olursa olsun bu süreçten keyif almış ve istediği rakama ulaşamasa bile sağlığının ne kadar toparlandığını görüyordu. Daha rahat nefes alabiliyor, merdivenleri koşa koşa inip çıkabiliyor, her sabah kalkıp yürüyüşünü yapıyor ve sağlıklı besleniyordu. Bundan daha keyifli ne olabilirdi. Üstelik sağlıklı beslenirken bunu keyifli hale getirmenin yollarını da yavaş yavaş keşfediyordu… Yol devam ediyordu ve yolda olmak çok güzeldi… 

Hayatta her şeyin başı zordur. Doğduğumuz andan öleceğimiz son ana kadar yapmaya başladığımız her şeyin en başında zorlanırız. Ama insan işin başındaki zorluğu görüp pes etmediği sürece, başlanmış ve pes edilmemiş her yolculuk bir gün mutlu sonla biter… 



***

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur. 

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

***


24 yorum:

  1. Yoldan keyif almadan hedefe ulaşmak mümkün olmuyor. Kaleminize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  2. İnsan gerçekten vazgeçmediğinde er ya da geç hedeflediği sonuca ulaşabiliyor. Yeter ki o yolu yürürken keyif alsın.

    YanıtlaSil
  3. Ne olursan olsun yolda olabilmek ve bundan keyif almak ne kadar kıymetli.emeginize kaleminize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  4. İnsan sonuç odaklı oluyor, özellikle kilo verme sürecinde🤭 Başında çabalayıp tartı değişmeyince pes etmek kolayımıza geliyor 🙃 Halbuki başta zor olması zaten doğalı.. özellikle farkındalık arttırıcı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. "Zorluklar karşısında vazgeçmeyenler istedikleri sonuca ulaşırlar."
    Zorluklar pes ettirmesin insanı.
    Bu konuyu anlatılan güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Başlayıp başlayıp yarım bırakıp sonra daha çok uğraşmaktansa başladığı işin sonuna kadar sabretmek daha az yorucu 😅

    YanıtlaSil
  7. Elinize sağlık, yeni başlangıçlar ısrar istiyor demek ki

    YanıtlaSil
  8. Başlayıp başlayıp yarım bırakıp sonra daha çok uğraşmaktansa başladığı işin sonuna kadar sabretmek daha az yorucu 😅

    YanıtlaSil
  9. Nurcan Küçüksöz26 Ocak, 2024 02:52

    Zorluklar karşısında vazgeçmeyenler istedikleri sonuca ulaşırlar. Çünkü sebeplerin sorumluğunu almak, kalitesini arttırmaya çabalamak insanı iyileştirir:)) yolda olanlar ile keyiflidir yolculuk hedef bir olunca ;)

    YanıtlaSil
  10. Sonucu düşünen kahraman olamaz:))

    YanıtlaSil
  11. Bize fayda veren süreçlere başlayabilmek ve zorluklarla mücadele edebilmek nasip olsun... Kaleminize emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Yoldan keyif almak ne güzel🥰

    YanıtlaSil
  13. "Hayatta yeni başladığımız ve bize faydalı olan her şeyin başı zordur."
    Elinize sağlık çok güzel yazı olmuş.💐

    YanıtlaSil
  14. Hayatta herseyin başında zorlanıyoruz hakikaten,yeni bir işte, yeni bir şeyi öğrenirken...ama ne mutlu ki zorlanmamıza rağmen devam edebilmek, pes etmeden yol alabilmek. Sonuç ne olursa olsun....

    YanıtlaSil
  15. Zorluk görünce vazgeçme… yoldan keyif al… bu stratejilerle ulaşılmayacak hedef var mı acaba?:)
    Ellerinize sağlık….

    YanıtlaSil
  16. Sonuc insani gergin yapiyor sonuca odaklanmayip yapilmasi gerekene konsantre olunca istenen sonucts kendisine veriliyor..
    Kaleminize saglik✏

    YanıtlaSil
  17. İstediklerimiz hemen bize verilseydi nasıl bilirdik sahip olduklarımızın kıymetini.. RAB bim ne güzel dizayn etmiş..

    YanıtlaSil
  18. Ne acı veriyor yeni başlangıçlar, ama yolda olmanın önemini bilince insan yapamamaktan becerememekten bile keyif alıyor. Biliyor ki o hallerine sevimli diye bakan BİR'i var.

    YanıtlaSil
  19. İnsan hiç vazgeçmemeli, sonuca ulaşacaktır er ya da geç

    YanıtlaSil
  20. Yoldan keyif almayan yola nasıl devam etsin ki? Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  21. Sadece hedefe varınca değil yolu giderken tebessümlü olmak... Ne güzel bir stil...

    YanıtlaSil
  22. Gerçekten de öyle. Keyif aldığımız pes etmediğimiz her süreçte olumlu ve mutlu sonuçlar alıyoruz.

    YanıtlaSil
  23. Bahar Başaran01 Şubat, 2024 21:11

    Bugün aklımdan geçen bir sorunun cevabının şimdi şu Anda karşıma çıkması, her şey gönlünüzce olsun, çok teşekkürler…

    YanıtlaSil
  24. doğru sebepleri oluşturanlardan olalım inşALLAH

    YanıtlaSil

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim Bu hayatta her insan mutlu ve başarılı olmak ister…  Bunun için, Sevdiği insan...