Kardeşin Zulme Uğradığında Ne Yapabilirsin?

 

Kardeşin Zulme Uğradığında Ne Yapabilirsin?



Kardeşin Zulme Uğradığında Ne Yapabilirsin?

Gece birden gözü açılıverdi. Gözü saate takıldı. Saat 03.00’ı gösteriyordu. Aklında hiç tanımadığı insanların ne durumda olduğu ve yüreğindeki acıları vardı. Göğsü daralıyordu. İçi daraldığında hep yürüyüşe çıkardı. Uzun uzun düşünürdü yürürken. Ama saat gecenin üçüydü. Şimdi çıkamazdı. Mutfağa gitti, birkaç yudum su içti. İçtiği su bile kendisini boğacakmış gibi hissetti. Ne oluyordu böyle? Ne yediği yemekten, ne uykudan, ne de yaptıklarından bir tat alabiliyordu. Dokunsalar ağlayacak gibiydi. Eli mutfak tezgâhında duran telefonuna gitti. Telefonu alıp almamakta tereddüt etti. Çünkü son zamanlarda sosyal ağlarda gördüğü her görüntü ona çok ama çok ağır geliyordu.

Buna rağmen gözyaşlarına engel olamadan videoları izlemeye ve haberleri okumaya devam ediyordu. Bu durum karşısında içine düşen tek şey çaresizlikti. 

Elbette yapabileceği bir şeyler olmalıydı. Şu anda yapabileceği şeyi yapmak için abdest aldı. İki rekât namaz kıldı. Ellerini açtı ve Müslüman kardeşleri için dua etmeye başladı:  

“ALLAH’ım hiçbir kimseyi, gücünün yetmediği bir şeyler yükümlü kılmazsın; lehinde olanı da kendi kazandığıdır, aleyhinde olanı da kendi kazandığıdır. Rabbimiz! Unutur veya yanılırsak bizi cezalandırma! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme! Üstesinden gelemeyeceğimiz şeyleri boynumuza borç kılma! Bizi bağışla, ayıplarımızı ört ve bize rahmetimle muamele buyur! Sen bizim sahibimiz ve yardımcımızsın; artık inkârcı topluluğa karşı bize yardım et!”

Duası bittiğinde gün ağarmak üzeriydi. Üstüne bir kaban alıp derin düşüncelere dalacağı bir yürüyüşe çıktı… Çocukluğunda işittiği bir cümle aklına düştü. 

“Müslüman Müslümanın kardeşidir.”

Bu cümleyi hatırladığında şu anda yaşadığı üzüntüye anlam verebiliyordu. 

                             Müslüman Müslümanın kardeşidir.

Peki kardeş ne demekti? 

İnsan sadece aynı anneden ve babadan doğdu diye kardeş olmaz. Aynı yaşam stilin paylaştığı kişiler de onun kardeşidir. Çünkü onlar aynı yolun yolcusudur. Aynı trende aynı güzergâha doğru yol alırlar. 

İnsanlar en çok vakit geçirdikleri kişilerle bağ kurmazlar aynı Rabbe tutunanlar iseler aralarında bir bağ oluşur. O yüzden dünyanın bir ucunda Müslüman bir topluluğun başına gelen bir zülüm diğer ucundakileri etkiler, üzer… 

İnsan kardeşinin acı çekmesine eli kolu bağlı seyirci kalmak ister mi? 

Onu zalimlerin eline öylece bırakabilir mi? 

Onun başına gelen, canını sıkan en ufak bir şey kendisinin canını da sıkmaz mıydı? 

Kardeşi ağlarken insan gülebilir miydi?

O halde insan kardeşi için mutlaka bir şeyler yapmalıydı ki bir nebze de olsa içindeki yangına su serpebilsin. Onun yüzü güldüğünde kendi de gülebilsin. İşte bu yüzden Filistin’deki kardeşleri için yapabilecek bir şeyler olmalıydı. 

İnsan zulme uğrayan kardeşine bütün yardım yolları kapanmışken ne yapabilirdi ki?

İnsan zulme uğrayan kardeşine bütün yardım yolları kapanmışken ne yapabilirdi ki?

İnsanın hayatta en çaresiz olduğunu düşündüğü anda elbette yapabileceği bir şeyler olmalıydı. Yapabileceği şeyler sınırlı olsa da elinden mutlaka bir şeyler gelebilirdi. Müslüman kardeşleriyle ilgili aldığı haberlerde, tüm dünya ile iletişimlerinin kesildiği, yiyecek ve su bulamadıkları, ısınma ve barınma ihtiyaçlarını karşılayamadıkları en ağırı da işgalcilerin onları insan olarak tanımlamamasıydı. Bu çok ağır bir sınavdı. Oradaki insanların hallerini hatırlayınca yüreği yanıyordu. Yapabileceği şeyler sınırlıydı ama vardı. 

Herkesle iletişimi kesilmiş olabilirdi ama oradakilerin kendi ifadeleriyle “ALLAH ile olan iletişimleri kesilmemişti.” Bu cümle çok büyük bir inancı barındırıyordu. 

En önemlisi de “ALLAH’tan ne olursa olsun ümit kesilmemesiydi.” O zaman insan böyle durumlarda ümidini kesmeden işe başlayabilirdi. Rabbi ile iletişimini güçlendirebilir. Müslüman kardeşleri için ALLAH’tan yardım dileyebilirdi. 

  • Filistin’de kardeşi açken kendisi tok yatamazdı mesela. Bir miktar aç bırakabilirdi. 
  • Acısı olan kardeşleri vardı. Cenazeleri, şehitleri, kayıpları vardı. Böyle iken evinde yas varmış gibi davranabilir. Kardeşinin acısını paylaşabilirdi. 
  • Yüzü gözü kanlar içinde, annesiz babasız çocuklar vardı sokaklarda kalmış. Onlara ulaşamazdı belki… Ama yanı başındaki bir yetimin başını okşayabilirdi. 
  • Aslında insan haberini aldığı kadarıyla anlamaya çalışabilirdi. Zor günler geçiren kardeşlerinin hallerinden öğreneceği çok şey vardı. 
  • Onların kaybedecek hiçbir şeyleri kalmadığı halde yüzlerindeki tebessümden ilham alıp güzel olanı yaymaya gayret gösterebilirdi. Ağlarken bile tebessüm etmenin bir şükür olduğunu anlatabilirdi mesela. 
  • Onca zorluk altında daha sağlam bir mümine dönüşen kardeşlerinden bağı koparmamak için inancından eminliğini arttıracak sakınmalarını arttırabilirdi.  

Bu düşüncelerle epey yürüdü. Eve dönüş yolunda neleri daha iyi yapabileceğini düşünmeye devam etti…  

***

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur. 

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

***







45 yorum:

  1. Mutlu Ökegil18 Ocak, 2024 13:30

    Rabbim bizleri kardeş kıymeti bilenlerden, sakınmalarını arttıranlardan eylesin. Kaleminize sağlık hocam 🖊️🌸

    YanıtlaSil
  2. İnsanın eli kolu bağlı olduğundan da muhakkak yapabilecekleri vardır. Çok büyük olmasına gerek yok ya da çok mükemmel olmasına gerek yok... Neye rağmen ne yapabiliyor insan asıl önemli olan da bu değil mi? Varken kendinde yoksun bırakabilir mu mesela?
    Kendini eksik bırakabiliyor mu?
    Düşündüren güzel bir yazı olmuş.. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. ALLAH yar ve yardımcıları olsun. Bize onların acılarından , onlara da bizim kıymetini bilmediğimiz huzurumuzdan, afiyetimizden kocaman bir pay versin...

    YanıtlaSil
  4. Sen bizim sahibimiz ve yardımcımızsın; artık inkârcı topluluğa karşı bize yardım et!” aminnnn 💫✨💫

    YanıtlaSil
  5. Zulüm karşısında sessiz kalmamak olabilir. Zulme izin veren zulüm yapan gibidir.

    YanıtlaSil
  6. Aslında yapabileceğimiz ne çok şey varmış, ALLAH razı olsun, kaleminize yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. O soğuktan korkudan titreyen çocuklar aklımdan çıkmıyor.

    YanıtlaSil
  8. Duygularıma tercüman oldunuz elinize sağlık, hepimiz bu haldeyiz 🤲❤️🌷

    YanıtlaSil
  9. Cok guzel cok anlamli bir yaziydi
    Ne yedigimiz,ne ictigmiz,ne gittigimiz,ne giydigimiz eskisi gibi keyifli artik...

    YanıtlaSil
  10. ALLAH ile olan iletişimin kesilmemesi ne büyük bir mutluluk

    YanıtlaSil
  11. Zulme bir şey yapamasak da en azından elimizden ne geliyorsa karınca misali onu ortaya koyanlardan oluruz umulur ki…

    YanıtlaSil
  12. Mü'minin elinden her zaman bir şeyler gelir...hem de en en işe yarayan, en güçlü, en büyük şeyler..çünkü bilir ki RAB'bi dualara icabet edip kabul edendir..

    YanıtlaSil
  13. Hayatta olmayan bir sevdiğini hatırladığında göğüs kafesinde bir ağırlık olur ya hani.. Uzanamadığın yerdeki kardeşinin acısı da ona eşdeğer. Acı çekmesin istiyorsun, sen de acı çekiyorsun. Evinde bir yas var gibi ama birlikte acıyı paylaşmak da güzel.

    YanıtlaSil
  14. Allahtan ümit kesilmez, en çaresiz kaldığın durumda bile...Yanınızda olamasak bile dualarımızdasın kardeşim...

    YanıtlaSil
  15. Müslüman müslümanın kardeşidir... Bu cümleyi ne çabuk unuttuk

    YanıtlaSil
  16. Elimiz kolumuz bağlıyken karınca misali ne yapabiliriz? Çok basit ama küçümsemeden …

    YanıtlaSil
  17. Tüm bunlara şahit olup biz ne tepki veriyoruz? Oradaki insanlar kendi sınavını veriyor biz kendi sınavımızı doğru vermek için ne kadar çabalıyoruz? Neleri yapabileceğimizi hatırlatan bir yazı olmuş emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  18. Zalimler topluluğuna karşı ne yapıyoruz?

    YanıtlaSil
  19. Acıları acımız oldu🤲 karınca misali, yönümüzü belli etmek için yapacak çok şey var aslında…

    YanıtlaSil
  20. Çok anlamlı ve güzel bir yazı olmuş...
    Tam ihtiyacımız olan bir dönem...
    Kaleminize ve emeğinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  21. “ALLAH’ım hiçbir kimseyi, gücünün yetmediği bir şeyler yükümlü kılmazsın; lehinde olanı da kendi kazandığıdır, aleyhinde olanı da kendi kazandığıdır. Rabbimiz! Unutur veya yanılırsak bizi cezalandırma! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme! Üstesinden gelemeyeceğimiz şeyleri boynumuza borç kılma! Bizi bağışla, ayıplarımızı ört ve bize rahmetimle muamele buyur! Sen bizim sahibimiz ve yardımcımızsın; artık inkârcı topluluğa karşı bize yardım et!”

    YanıtlaSil
  22. “ALLAH’ım hiçbir kimseyi, gücünün yetmediği bir şeyler yükümlü kılmazsın; lehinde olanı da kendi kazandığıdır, aleyhinde olanı da kendi kazandığıdır. Rabbimiz! Unutur veya yanılırsak bizi cezalandırma! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme! Üstesinden gelemeyeceğimiz şeyleri boynumuza borç kılma! Bizi bağışla, ayıplarımızı ört ve bize rahmetimle muamele buyur! Sen bizim sahibimiz ve yardımcımızsın; artık inkârcı topluluğa karşı bize yardım et!”

    YanıtlaSil
  23. Görülen görüntülerden okununan onca haberlerden sonra üzüntüden elin ayağın kalkmadığı bir anda çok güzel bir hatırlatma oldu yazı.

    YanıtlaSil
  24. Müslüman müslümanın kardeşi diyorsak sözde kalmamalı samimiyetle yasamalı. kardeşimi kaybetmiş gibi, çocuğumu enkazdan cikaramiyormuşum gibi, açlıktan minik yeğenimi kaybrgmişim gibi davranabilmek.

    YanıtlaSil
  25. Allah her zaman en doğru hükmü verendir. Hüküm belliyse; burada önemli olan; insana sorulan soruda, cevap hakkını nerede kullandığı... Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  26. "İnsanlar en çok vakit geçirdikleri kişilerle bağ kurmazlar aynı Rabbe tutunanlar iseler aralarında bir bağ oluşur. O yüzden dünyanın bir ucunda Müslüman bir topluluğun başına gelen bir zülüm diğer ucundakileri etkiler, üzer..."
    Yakının uzak, uzağın yakın olduğu hal...

    YanıtlaSil
  27. Çok güzel anlatmışsınız, insan gerçekten düşünüyor ne yapabilirim? Diye 🌸

    YanıtlaSil
  28. İnsan kardeşinin acı çekmesine eli kolu bağlı seyirci kalmak ister mi? İstemez. Boykota, seslerini duyurmaya devam inşallah.

    YanıtlaSil
  29. Sakınmalarımızı artırabilmek nasip olsun bizlere.

    YanıtlaSil
  30. Yeter ki insan niyetini belli etsin. En ufak adımlar bile onun için bir yön belirlemesi olur.

    YanıtlaSil
  31. “Elden bir şey gelmiyor” değil aslında. Yapılacak ne kadar çok ve çeşitli şeyler var, hatırlattınız. Teşekkürler 💐

    YanıtlaSil
  32. Ümidimizi kesmeden neler neler yapabilirmişiz.

    YanıtlaSil
  33. Rabbimden ümit kesilmez

    YanıtlaSil
  34. Neler yapmaz ki bir insan kardeşi için..
    Ama göz cekebilliyoriz maalesef..

    YanıtlaSil
  35. İnşallah elimizden gelenin en fazlasını yapabiliriz:(

    YanıtlaSil
  36. Evet kardeşim ağlarken nasıl güler ki insan..

    YanıtlaSil
  37. Gerçekten birşeyler yapmak isteyene ne güzel tavsiyeler... Ellerinize sağlık...🤍

    YanıtlaSil
  38. Kardeşimin ağzının tadı yoksa benim niye var?

    YanıtlaSil
  39. Azı küçümsememenin önemi büyük.elimizden gelenin en iyisini yapmak gerekir.

    YanıtlaSil
  40. Yapacak bir şey yok zannettiğimiz yerde aslında yapabilecek ne çok şeyimiz varmış.

    YanıtlaSil
  41. Rukiye Öztekin14 Şubat, 2024 14:48

    Allahım!
    Müslümanlara yardım et, Bizleri ayrılıklardan uzaklaştır, maddî ve manevî güçlerimizi birleştir, aramızdaki dayanışmayı güçlendir, ahirette de cennetinde buluştur yâ Rabbi.

    YanıtlaSil
  42. Elinden hiçbir şey gelmezken bile bir şeyler mutlaka gelir … RAB bim şahit olduğumuz bu öyküde doğru tepki vermeyi nasip etsin 🤲🏻🌿

    YanıtlaSil
  43. Onlar cennete koşarken arkalarından bakıyor gibi hissediyorduk, her zaman yapılacak bir şeyin olduğunu hatırlattı. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  44. Oysa insanoğlu "ben ne yapabilirim" derken nasılda hiç düşünmemiş..
    Düşünebilenlerden, hayatımızda uygulayabilenlerden olmak duasıyla..
    Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim Bu hayatta her insan mutlu ve başarılı olmak ister…  Bunun için, Sevdiği insan...