Merhametli Babam
Güneşin ilk ışıkları odaya aydınlatmaya başlarken Ali heyecanla yatağından kalktı. Onun için çok önemli bir gündü. En başarılı iş adamı seçilmişti ve gazetecilerin sorularını yanıtlayacaktı. Nasıl başlamalıydı konuşmasına. Bunun için günlerdir düşünüyordu.
İlk iş başvurusuna gittiği gün geldi aklına. Etrafında aynı iş için başvuran onlarca kişi ve yanlarında onlara destek için gelen yakınları vardı. ‘’Ne kadar şanslılar’’ diye düşünmüştü Ali o zamanlarda. Ne olurdu ki sanki babası da onunla gelseydi.
Babası pek fazla konuşmayan, biraz sert mizaçlı biriydi. Ali ondan hem çekinir, hem de çok severdi. Ali’yi yanından ayırmazdı babası, küçüklüğünden beri. Nereye gitse onu da götürür, ne iş yaparsa ona da küçük küçük iş yaptırırdı. O da keyif alıyordu böyle zamanlarda. Bir şeyler başarmak, babası gibi olmak hoşuna gidiyordu. Ali yetişkin olduğu dönemde de babası bütün işleri ona bırakmıştı. Sadece sıkıştığı yerde destek oluyordu.
Zaman zaman bu durumdan kaygılanıyordu Ali. Kendini güvende hissetmiyordu. Okul dönemlerinde hem çalışıp, hem okuması için babası teşvik etmişti. Tek çıkış yolu üniversiteye bitirip, kendi ayakları üzerinde durmayı başarabilmesiydi ona göre. Şimdi de üniversiteden mezun olmuş, o gün iş görüşmesi için bekliyordu.
O gün bekleme odasında televizyon açıktı. Belgesele takıldı Ali’nin gözü. Bir aslan ve dört yavrusu vardı. Aslan yavruları gördükleri tavşanı yakalamaya çalışırken anneleri onları izliyordu. Sonrasındaki film karesinde, bir ayı ve yavrusunun dik bir yokuş çıkmıştı karşılarına. Annesi çıkmış, yavrusunun çıkmaya çalışırken tekrar, tekrar düşmesini sadece izliyor ve bekliyordu.
‘’Tıpkı babamın bana yaptığı gibi’’ gibi diye düşünmüştü Ali. Ne zaman iş görüşmesine gidecek olsa arkasından dua okur, ‘’şöyle konuş, böyle konuş’’ diyerek tavsiyeler verirdi sadece.
‘’Babam bana niye hiç merhamet etmiyor. Başkalarının babaları hep yanında’’ diye düşünürdü o zamanlarda.
Aslında babasının ona iş bulabilecek imkanı vardı. Bir iş yeri açabilecek durumu da vardı ama yapmıyordu.
Oğlum derdi, ‘’Bu senin hayatın. Sen kazanacaksın, sen işe gireceksin. Benim imkanlarım sana destek için var. Ama sen hiçken sana sunacaklarım sana zarar verir. Tıkandığın yerde desteğim tabi ki olur’’.
Ali haklı mıydı? Merhametsiz miydi babası gerçekten?
Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki ‘’Merhamet, gücün varken kullanmamaktır’’.
Bir insanın çocuğunu yetiştirirken, yapabileceği şeyleri ona bırakabilmesidir, merhamet.
Bir annenin, çocuğu ilk kez ayakkabısını bağlarken bekleyebilmesi,
Bir babanın çocuğuna ilk araba kullanmayı öğretirken sabırlı olabilmesidir.
Bir anne adayının; bebeklerinin ilk görüntülendiği fotoğrafına, ters tutarak bakan babasına gülümsemesidir.
Bir babanın iş görüşmesine giden oğlu için kapıda dua etmesidir. Ali’nin babasının yaptığı gibi.
Çocuğuna iş bulmuyordu ama iş ararken de ilgisiz değildi. Sadece ona tavsiyelerde bulunuyor, nasıl konuşması gerektiği ile ilgili yöntemler sunuyordu. Hem ilgili, hem de onun hayatında başrol oynamıyordu.
Ali kararını vermişti. ‘’Nasıl en başarılı iş adamı seçildiniz’’ sorusuna cevabı hazırdı. ‘’Babamın merhameti sayesinde….’’.
***
Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur.
İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.
"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.
Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.
***
mesele büyütmek değil yetiştirmektir… yetiştiren herkesin işi kolaylaşsın inşallah 😊
YanıtlaSilGerçek merhametin ne olduğunu anlatan çok güzel bir yazı.
YanıtlaSilBaskı altındayken zorlanırken izleyen baba çocuğa gerçekten de ne kadar zalim ve merhametsiz geliyor. Düşer düşmez kaldıran babaları görünce, düşmesin diye önden önlem alan, çocuğun yerine seçimleri yapanları görünce. Bi baba için de çok zor çocuğunun zorlanmasını görmek. Ama ne kadar sabırlılarmış. Derdi büyütmek değil de yetiştirmek güçlendirmek olan babalarımıza annelerimize selam olsun.
YanıtlaSilKalbe dokunan, aynı benim annem...benim babam dedirten bir yazı olmuş. "Merhamet"i doğru anlamak dileğiyle. Teşekkür ederiz.
YanıtlaSilDoğru bildiğimiz yanlışlar çok güzel anlatılmış tebrik ediyorum emeğinize sağlık
YanıtlaSilDeneyimsel Tasarım Öğretisi der ki ‘’Merhamet, gücün varken kullanmamaktır’’.
YanıtlaSilBir insanın çocuğunu yetiştirirken, yapabileceği şeyleri ona bırakabilmesidir, merhamet
Bize merhametin ne olduğunu çokkkk güzel anlatmışsınız ellerinize yüreğinize sağlık. Teşekkür ediyorum
İnsan kendisinin yapması gerekenleri bir başkası onun yerine düşünüp yaptığında kendisini en çok sevenin o kişi olduğunu zanneder. Oysa gerçekten seven sevdiğini hayatla mücadele edebilecek güçte ve donanımda merhametle yetiştirilebilen..Kaleminize sağlık✨
YanıtlaSilCok güzel bir hikâye. Belki de hayatımızda cogu Zaman yapamadığımız şey.
YanıtlaSilMerhametin gerçekte ne olduğunu bilince insan kendi terazisinin yanlışlığına bizzat şahit oluyor. İyi insan olmanın ve iyi insan yetiştirmenin de yolu buradan geçiyor. Çok güzel bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık hocam 🖊️🌿
YanıtlaSilBazen en kızdığımız kişilerdir bizi hayata hazırlayan. Bu sebepledir ki bilinçli olmak çok önemli
YanıtlaSilÇok güzel bir yazı, elinize sağlık.
YanıtlaSilİnsanın burnunun direğini sızlatan bir yazı...
YanıtlaSilElinize sağlık
Büyürken kızdığımız öfkelendiğimiz isyan ettiğimiz şeylerin şuanda bizi dim dik hayatta tutuğunu bilmek ama evlatlarmızı yetiştirememek ne büyük çelişki emeğinize sağlık
YanıtlaSilBizi büyütenlerin uyguladığı hep elestirdigimiz fakat meğerse doğrusu buymus dediğim yöntem merhamet bence gerçekten gücü varken kullanmamaktır
YanıtlaSilGerçekten çok güzel hikaye çok beğenerek okudum
YanıtlaSilElinize sağlık, güzel bir yazı olmuş. "Niye böyle davranıyor ki? Ne var yardımcı olsa?" Dediğimiz oluyor. Tam da bu sorulara cevap niteliğinde bir yazı olmuş.
YanıtlaSilGücün varsa merhametin de var....
YanıtlaSilBüyütmek yerine yetiştirmek...
YanıtlaSilHem duysallaştıran hemde çok güzel şeyler hatırlatan bir yazı. tüm babalara gerçek merhamet sahibi olmayı öğreten değerli bilgiler için teşekkür ederiz.
YanıtlaSilPeki merhamet nedir gerçekte?
YanıtlaSilÇok güzel anlamlı bir yazı olmuş, yüreğinize sağlık...
YanıtlaSilÇok güzel anlamlı bir yazı olmuş, yüreğinize sağlık...
YanıtlaSilİşte insan yetiştirmek böyle olur, biz daha çok bozuyoruz çocuklarımızı.. çok güzel bir yazı olmuş, net..
YanıtlaSilGüzel bir hikaye ve gerçek hayatta bu gibi hikayeler çok sık yaşanıyor. Bu hikaye, kader hikayesine benzer. İlk başta anlamıyoruz, sonradan da amacını fark eriyoruz. Bu babanın hikayesinde, Ali'ye merhametsiz gelirse bile, içten içe daha merhametliydi. Bence Ali'nin babası yüce gönüllü ve sabırlı bir insandı. Çoğu ebeveynin çocukları şımartarak mutlu edebileceğini düşünürken, bazen de bilinçsizce onlarla bağlantıda kalmak istedikleti olur. Bu tutum ebeveyn ve çocuğa zaran veren kaygılı bağlanmaya neden olabilir. Ancak Ali'nin babası bu tutumdaki ebeveynlerden farklı olarak Ali'ye gerçek sevgi ve merhameti doğrudan, ona gelecekte zarar vermeyecek şekilde verebildi. Bu hikayeden çıkardığım ders, bir şeyleri arzularımıza göre tek bir kalıba dökmemeliyiz. Merhamet duygusu burada Ali'nin babasının desteği ve sert tavrı arasında bir denge kurabilmesindeydi. Böylece oğlunu iyi bir çocuk olarak yetiştirebilecek ve onun ileride kendi ayakları üzerinde durabilen bir insan haline getirebilecekti.
YanıtlaSilAli başta babasının ona olan davranışlarını merhametsizlik olarak görüyor. Aslında babası Ali'ye birçok imkan sağlayabilecekken bunu yapmayarak onu marifetlendiriyor. Bunun sonucunda da Ali başarılı, kendi ayakları üzerinde durabilen bir iş adamı oluyor. Sonunda Ali anlıyor ki babası ona merhametsiz değil aslında merhametli davrandığı için başarılı bir insan oluyor.
YanıtlaSilGerçekten merhametin ne olduğunu anladığımızda çocuk yetiştiren anne babalar oluyoruz. Hayatımıza yön verecek bir yazı olmuş kaleminize sağlık.
YanıtlaSilYetiştirmenin başı zor, sonrası ferahlık🌺
YanıtlaSilBüyütmeyi bırakıp yetiştirmeyi başarabilirsek. Tıpkı Ali' nin babası gibi
SilEllerinize sağlık.. ne kadar güzel ifade etmişsiniz..
YanıtlaSilÇok güzel olmuş ellerinize sağlık
YanıtlaSilCok güzeldi 😊
YanıtlaSilEmeğinize sağlık💕 Çok teması olan bir yazı olmuş 🍃
YanıtlaSilKaleminize sağlık💐
YanıtlaSil