Saçımı Süpürge Ettim

Saçımı süpürge ettim…

Yapmasaydın, ben mi sana yap dedim”. Filiz’in zihninde sabahtan beri bu cümle dolanıyordu. Bir de “ben bunları hak edecek ne yaptım, onun için saçımı süpürge ettim” cümleleri. Ne çok üzülmüştü en yakın arkadaşından bunları duyunca. Ne çok yaptıklarını hatırlamıştı ona. Ama neden Esra unutuvermişti onca şeyi?

Esra’yla üniversiteden beri birliktelerdi. Nice zorluklar, nice güzellikler yaşamışlardı birlikte. Onu en başından beri arkadaş gibi değil de kardeş gibi görmüştü Filiz. Hatta bazen çocuğu gibi…

Akşam serinlikte çıktıklarında uyarırdı şal almasını ama Esra sürekli unuturdu. Nasıl olsa Filiz vardı. Ona verirdi hırkasını. Filiz kaç kez hasta olmuştu Esra üşümesin diye. Olsun bunların bir önemi yoktu. Yeter ki o iyi olsun, diyordu.

Her şeyin aşırısı zarar

Ne kadar da iyi anlaşıyorlardı başta. Esra her başı sıkıştığında Filiz o problemi çözüyordu. “İyi ki varsın, sen olmasan ben ne yapardım” sözlerini duymak ne kadar da hoşuna gidiyordu. Ama zaman zaman “sen benim annem değilsin” der olmuştu Esra. Bazı çocuklar annesine karşı nasıl kabaysa arkadaşında da benzerini görür olmuştu. Ama olur böyle şeyler kardeşler arasında deyip takılmamıştı. Oysa şimdi anlıyordu ki her şeyin aşırısı zararlıydı. Kendi yapıp ettikleriyle ilişkilerini adım adım bitirmiş ve çift taraflı olan ilişkiyi tek taraflı yaşamaya çalışmıştı. Böylece dengeler bozulmuştu.

İnsan verdikçe mutlu edeceğini zanneder. Bu başta işe yarar gibi görünse de sonrasında ilişkiye zarar verir. 


Her şeyin en ideali denge

İnsanoğlu bazen insanlarla olan ilişkilerinde aşırılığa kaçar. Ya aşırı verici olur ya aşırı alıcı. Bazen yiyeceklerle, bazen başka alışkanlıkları ile olan ilişkilerinde aşırılığa kaçar. Gereğinden fazla olan ya da olması gerekenden az olan her alanda zarar görür. Bunu bazen övgüler hoşuna gittiği için yapar. Bazen de başka seçeneği yok zannettiğinden. Ama dengeleri bozduğu her yerde zarar görür anlık kazandığını zannederken. Peki yok mudur bir çözümü? Vardır elbet ama yavaş yavaş düzelir her şey tıpkı yavaş yavaş bozulduğu gibi. İnsan bazen nasıl düzelteceğini bilmez bazen de bildiklerini uygulayamaz.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki, Her şeyin bir yasası vardır. 

Bozulan dengeleri düzeltmenin de yasaları vardır. Buna uyumlu olan tekrar dengeye kavuşur.

***

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur. 

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

***




22 yorum:

  1. Hayatta her yerde, her zaman dengede olmanın ne kadar önemli olduğunu anlatan çok güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  2. Emeğinize sağlık çok anlamlı bir yazı olmuş. Dengeyi koruyabilen kişilerden olabilmek temennisi ile 🌸

    YanıtlaSil
  3. Her bozulan ilişkimizde hep karşı tarafı suçlarız. Oysa yapıp ettiklerimizi aşırılaştırdığımızda ilişkilerimizin dengesini biz bozuyoruz. Bunun sebep ve sonuçlarını bildiğimiz de ancak o ilişkiyi dengede tutabiliriz.

    YanıtlaSil
  4. İnsanın bozulan ilişkilerin toparlanabilecegini bilmesi, yasasını öğrenmesinin değeri biçilemez...
    Teşekkürler bu güzel yazı için...

    YanıtlaSil
  5. Kaleminize sağlık... haddini aşmaya meyilli insan, sınırlarını aşınca kimseye fayda vermiyor... Dengeleri korumak umuduyla...:)

    YanıtlaSil
  6. İlişkiler bizim zanlarımıza veya iyi niyetimize göre değil ama yasalara göre yürüyor.

    YanıtlaSil
  7. Aslında bunun benzerini çocuklarımıza yapabiliyoruz. Verdikçe onlar daha mutlu olacak yanılgısına kapılıyoruz.. elinize sağlık. İnşAllah hepimiz dengeye gelenlerden oluruz.

    YanıtlaSil
  8. _"İnsan bazen nasıl düzelteceğini bilmez bazen de bildiklerini uygulayamaz."_

    Ve bazen de gerçek çözümü bildiği halde uygulamayan insan, problemi çözülmediği için yönteme çamur atmaya başlar...

    YanıtlaSil
  9. “Yapmasaydın, ben mi sana yap dedim”. Ah ne kadar da tanıdık bir cümle :)
    Çok dokunan bir yazı olmuş yazanın emeğine sağlık. Neyse ki bu tarz cümleleri duyunca artık üzülmek yerine dengeye gelemeye çakışmak insanı inanılmaz rahatlatıyor ☺️

    YanıtlaSil
  10. Düzeltmek için yaptığımız çoğu şeyin ilişkiyi bozması, boğulmamak için daha çok çırpınmak gibi..
    İkisi de zarar veriyor..
    Güzel yazı..

    YanıtlaSil
  11. Dengeyi koruyabilmenin aslında belkide mükemmel olmaya çalışırken neleri kaybettiğimizin önemini anlatan çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık😊🌷

    YanıtlaSil
  12. Zorlandığım bir konuydu;))) teşekkürler 😊 emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Çok sevme nefret edersin nefret etme çok seversin

    YanıtlaSil
  14. Herşeyin aşırısı zarar... emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  15. İşte herşeyin aşırısı zarar, sevginin ya da faydalı olan birşeyin bile.. hayat bizim hep dengeye gelmemizi istiyor aslında

    YanıtlaSil
  16. Gereğinden fazla olan ya da olması gerekenden az olan her alanda zarar görür. Bunu bazen övgüler hoşuna gittiği için yapar. Bazen de başka seçeneği yok zannettiğinden…
    İnsan bugün övenin geçici olduğunu ve yarın üzecek olan olduğunu bilse o övgüye aldanıp tek seçeneği haline getirmek için bu kadar ısrar eder miydi acaba..Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  17. "Saçımı süpürge ettim, ama kıymetimi bilmedi"
    Bir zamanlar sevdiğimiz kişilere kullandığımız kelimeler...
    Güzel bir yazı, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  18. “İnsan verdikçe mutlu edeceğini zanneder.” hayatta kaç kere deneyip yanıldık. Mutlu edemiyoruz.

    YanıtlaSil
  19. Gereğinden fazla ya da gerekenden az yaptığımız için bozduğumuz ilişkilerimizi daha fazlasını yaparak düzelteceğimizi düşünmek ne büyük yanılgı.. Kıvam,ölçü ne kıymetli..

    YanıtlaSil
  20. dengede olmak lazım aşırıya gitmemek çok güzel yazılmış...

    YanıtlaSil
  21. çok güzel yazı emeğinize sağlık

    YanıtlaSil