Şimdi Bu Anne Ne Yapsın?

Yetki ve Sorumluluk

Şimdi Bu Anne Ne Yapsın?

Gülten, nöbetçi öğrencinin açtığı bahçe kapısından dışarı çıktı. Üzüntüden, gözleri sulanmıştı. Küçük oğlunu emanet ettiği ablasının evine doğru yürümeye başladı. Müdür yardımcısı, kızı Zeynep hakkında görüşmek istediğini söylemişti. Telefonda, okuldan arandığını gördüğü anda, içini bir sıkıntı kaplamıştı. Yine ne olmuştu?

Şimdi neden çağırmış olabilirler diye gerilmişti. Son zamanlarda zaten ne oluyorsa kızı Zeynep’le ilgili oluyordu. Eşi, okula kendisiyle birlikte gelmek istemedi. Böyle zamanlarda hep yalnız bırakıldığını hissediyordu. Kızının, arkadaşı ile hem sözlü, hem de fiziksel olarak kavga ettiğini öğrendi. Müdür yardımcısı, Zeynep’e bir uyarı verilmesi gerektiğini söyledi. Gülten duyduklarına inanamamıştı, işler ne ara bu kadar çığırından çıkmıştı?

Zeynep, daha önce birçok kez uyarılmasına rağmen, giderek şiddetlenen sıkıntılar çıkarıyordu. Bir gün, evden çıkıp okula gitmemişti. Başka bir gün de, bir arkadaşıyla koridorda takışmış ve yine şikayet edilmişti. Yaklaşık bir yıldır, ergenlik çağından mıdır bilinmez, Zeynep’in sıkıntıları artmıştı. Gülten’in söz geçirebildiği, kontrol edebildiği Zeynep’le olan ilişkisi, şu sıralar kopma noktasına gelmişti. Çünkü Zeynep, kendisiyle konuşulduğu zaman ters tepki veriyor, tepkiselleşiyordu. Odasından çıkmıyor, derslerine çalışmak istemiyordu ve sürekli bilgisayarda oyun oynamak istiyordu. Üç çocuğu vardı ve Zeynep en büyükleriydi. Ortanca çocuk Ahmet ise son derece saygılı ve özenli bir çocuktu, çevresiyle ilişkileri iyiydi. En küçük çocuğu ile de neredeyse hiçbir sorun yaşamıyordu. İlginçtir ki, onlarla epeydir ilgilenebildiği söylenemezdi. Zeynep ile ilgili son bir yıldır yaşadığı sorunlar, Gülten’in gündeminin büyük kısmını oluşturuyordu. Son dönemlerde gerginliğinden dolayı bütün ilgisini kızı Zeynep'e vermişti ama bu durumu nasıl toparlayabileceğini bilmiyordu. Pek çok soru vardı cevap bekleyen…

Yetki ve Sorumluluk

Şimdi ne yapmak gerek? 

Ceza mı verilmeli?

Görmezden gelmek sorunu çözer mi yoksa daha büyütür mü? 

Küsüp kendinden mahrum bırakmak kıymetinin anlaşılmasını sağlar mı?

Zeynep’le konuşarak halledilir mi bu problem? Daha önceleri yaptığı gibi…

Kardeşinin evine doğru yürürken, bu düşünceler onu daha çok üzmüştü. Zeynep eskiden de hareketliydi ama bu kadar gergin değildi. Yeğeni Emre de ergenlik çağındaydı ve Zeynep’le yaşları yakın olmasına rağmen, annesinin bir dediğini iki etmiyordu. Markete gönderse gidiyor, evin eksiklerini tamamlıyor, odasını toplamaya çalışıyor, kardeşlerine bakıyor, derslerini de elinden geldiği kadar düzgün bir şekilde yapmaya çalışıyordu. Kardeşinin, Emre'yi yetiştirme stilini düşündü sonra. Emre'ye her zaman bir sorumluluk vermeye çalışır, denetleme noktasında da hep sakin ve güler yüzlü olduğunu gözlemlerdi. Kardeşi çocuklarına bağırmaz, onlarla iyi geçinir, yeri gelir şakalaşırlar, yürüyüşe giderler, alışverişe birlikte çıkarlardı. Emre’nin bazen annesini üzdüğünde, kendisinin de ne kadar üzüldüğünü görmüştü. “Zeynep beni üzdüğünde hiç üzülmüyor…” diye iç geçirdi… 

Yetki ve Sorumluluk

Peki, çözüm neydi? 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “İnsan, başka bir insanı yetiştirmek istiyorsa, ona mutlaka gücü yettiğince sorumluluk vermelidir.” 

İnsanı bu dünyada güçlendiren şey aldığı sorumluluklardır. Bir hedefe ulaşmak için verilen bütün mücadeleler insanı daha olgun, hızlı tepki vermeyen ve güçlü bir insana dönüştürür. Bir insanı yetiştirebilmek, ona doğru seçimler yapacak şekilde yön verebilmek için yapılanlar ve sakınılanlar çok büyük bir toparlanmanın anlamlı parçalarıdır. 

Yetiştirdiğimiz insanları sadece imkanlara değil, o imkanın gerektirdiği sorumluluklara da dahil edebilmek dileğiyle… 

***

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur. 

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

***



7 yorum:

  1. Sorumluluk olgunluk tur :)

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  3. İnsanın onca emek verdiği çocuğu kendini üzdüğünde hiç üzülmemesi ne acı. Ama işte hayatta her şeyde olduğu gibi bunun da bir sebebi, çözümü var. Göremeyenlerin o çözüm ile tanışması dileğiyle...

    YanıtlaSil
  4. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Sorumluluğu olan insan vicdanida varsa nasıl davranacağını bilmeli ...

    YanıtlaSil
  6. Şimdi bu anne yapsın? "Ah işte ana yüreği napacaksın!" cümle ve tavırlarından vazgeçsin 🌺

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim Bu hayatta her insan mutlu ve başarılı olmak ister…  Bunun için, Sevdiği insan...