Köprü

Köprü

Köprü

Köprülerin bağlantı kurma, geçiş sağlama görevi vardır. Suların, denizlerin üzerinden karaları birbirine bağlar. Şehirleri ve hatta kıtaları bağlayıp, bir kıtadan diğerine geçme imkanı oluştururlar.

İnsan anatomisine bakıldığında, köprücük kemiği sayesinde, sağ ve sol omuzun birleşmesini ve kolların sabit bir yerden hareket etmesini sağlar.

Göğüs kemikleri ile omuz kemiklerini birbirine bağlamakla görevli olan Klavikula kemiği, köprücük kemiği olarak tanımlanır. Kuşların kürek kemiği de, kanatlarını gövdelerine bağlamaya yarar. 

Hastalıkların tedavisinde, çoğu zaman köprü kurularak organların bağlantıları sağlanır. Hatta organlar bile kendi köprülerini kurabilir. Mesela; tıkalı damarları olan bir kalp, damardaki tıkalı yeri atlayarak, açık alana köprü yapan damarlar üretebilir. Böylece kan, tıkanan bölgeye geldiğinde, köprüden yeni bağlantı oluşturup açık alandan akmaya devam eder. 

Ağacın kökleri bir köprüdür aslında; toprak, su ve gövdesi arasında. Bağlantıyı onlar kurar. Limanlar da köprü gibidir aslında, deniz ile kara hayatını birbirine bağlayan... Bağlantı varsa köprü, köprü varsa geçiş vardır. 

Çok eski zamanlardan beri hayatımızda olan köprüler, olmasalardı ne olurdu? Bir yerden başka bir yere veya bir şeyden ötekine çok zor ve ağır koşullarda geçiş yapılırdı. Bu sebeple köprüler, büyük bir konfor sağlar. Bağlantı kurup, işleri kolaylaştırdığı gibi insanı da ileriye taşır. İnsanın hareket kabiliyetini artırır. 

Peki, insanın hayatında da köprüler var mıdır?

İnsan, zihninde geçmiş ve gelecek arasında köprü kurabilen bir canlı.

Tüm duygularını şimdiki zamanda yaşayabilirken, düşünceleri geçmiş ve gelecekte seyahat edebiliyor. Tıpkı bedeninde de olduğu gibi. İnsanın öne doğru bir yönü var, hep geldiği yere göre ilerler. Her ileriye adım attığında, bir adım da geçmişinden uzaklaşır. Ve bunlar aynı anda olur. Her bir adım atışımız, bir köprü gibidir. Yürümemiz, kalkmamız, oturmamız gibi her ne yapıyorsak, o an içerisinden hep bir geleceğe gidiş-geçmişten çıkış var. Yani insanın her anı, zaman boyutunda bir köprüdür. Bu durumda en önemli şey, insanın geçmişten geleceğe ne aktardığıdır

Köprü

Geceden sonra gündüz, gündüzden sonra gece olur. Çocuk büyür, genç olur. Genç olan olgunlaşır orta yaşlı olur, orta yaş geçer yaşlı olur. Her şey, bir şeyden diğerine geçer. 

İnsan da geçmişi ile geleceği arasında bağlantı kurduğunda, köprüsünü kullanmış olur. Geçmişten çıkarımları ile gelecekte daha iyi yol alır. Daha konforlu ve daha az hatalı bir yaşam sürer. Köprü, insanın yaşadıkları ile yaşayacakları arasındaki bağlantıdır. 

Bazı insanlar vardır ki, geçmişinden ders çıkarır ve geleceğe öyle adım atarlar. Bu öğrenmelerle dolu bir yaşam olduğu için, benzer problemlerin tekrar yaşanma ihtimali yoktur. Konforlu, olgun bir hayattır.

Bazı insanlar da vardır, onlar sadece önlerine bakarlar. “Olan oldu artık, geçti, bitti…” derler. “Fazla takılma geçmişe. Önüne bak yoksa ilerleyemezsin…” derler. Doğru söylerler. Ancak, ilerleyebilmek için önüne baktığında, doğru adım atmaya ihtiyaç vardır. Yoksa sadece ileri doğru giden ama yükü olmayan kamyona benzer o insan. Kamyonun olma sebebi yük taşımak iken, o insan sadece gitmeyi hedeflemiş olur. Boş kamyon, ne kadar anlamlı olabilir? Boşken kamyonun ilerlemesi kimin işine yarar. Para eder mi? Ne kadar sürekli olur? Yüklü kamyon lazımdır insana. Geçmişten çıkardığı dersleri yüklenmiş, kendini ileriye taşıyan bir kamyon.  

Bazıları ise takılıp kalır geçmişinde… Bunlar geleceği düşünmeyen, hesap etmeyen kişilerdir. Zaman, onların ayaklarının altından akan su gibidir. Aynı yerde durur kalırlar, geçen sadece akan sudur. Halbuki hayat insandan uyum bekler. İleriye doğru gidebilmek, mevcut duruma uyumlanmakla mümkündür. Onun için de yine köprü kurmak gerekir. 

İnsan köprülerini kendi inşa eder. Geçmişteki güzel davranışlarını alır ve onları geleceğe taşır. Böylece iyi taraflarını kaybetmez. Veya geçmişindeki yanlışlarını bulur ve gelecekte onları tekrar etmeyip, toparlanarak ilerler. Köprü, insanı ileri götürmek için bir yoldur. 

Ne sadece önüne bakmak, ne de geçmişe takılıp kalmak doğru değildir. İkisinin arasında doğru miktarda, doğru bağlantılar kurmak gerekir. Nereden geldiğini ve nereye gittiğini bilmek... 

Köprü

Şimdi, şu anda geçmiş geçti. Yaşandı ve bitti. Peki, bu geçmiş, geleceğe ne getirdi? Ona bakılmadığında ne geçmişin ne de geleceğin bir anlamı kalmaz. Yaşandı ve bitti değil, yaşandı ve öğrenildi. İnsan, ancak öğrendiklerini aktarabilir. Öğrenmediklerini aktarması mümkün değildir.

O zaman yaşamak mı? Yaşadığından öğrenmek mi? 

Yaşadığından öğrenmeyen, geriye bakıp değerlendirme yapmayan insan, geleceğine de köprü kuramaz. Geçmişten deneyim taşıyamayanın, geçmişinin ne anlamı olabilir? 

Köprü inşası için, iki ayrı yerin birleşmesi gerekir. Köprü için geçmiş ve gelecek gerekir. Geçmişinden öğrenilenleri alıp, diğer ayağıyla geleceğine taşımak. O zaman ilerler insan. Zamanla uyumlu bir şekilde, birlikte gider. Adımlarından emindir. Yaşadıkları anlamlanmaya başlar, iyi veya kötü fark etmeksizin hem de... Çünkü amaç, insanın öğrenmesidir.

Her olay sonrası, her yaşadığından sonra bir değerlendirme yapmak gerekir. Bu olay veya bu insan ne öğretti? Bu olaylardan anlaşılması gerekenler nelerdi? 

Hiç öğrenmekle ilgilenmeyip, sadece önüne bakıyorsa insan veya anı yaşıyorsa sadece, sürekli aynı yerde sayar. Hatalarını artırarak yaşar. Yaşlanır ama olgunlaşamaz. Büyür ama öğrenmediği için, çocuk gibi davranmaya devam eder.

İnsan geçmişini ve yaşadığı şeyleri doğru değerlendiremediğinde hayatı anlaması çok zordur. 

Yaşantıyı öğrenmeye çevirmemiş bir hayat, ilerleyebilir mi?

Köprüsü olmayan yolun sınırları bellidir.

***

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur. 

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

***



34 yorum:

  1. İnsan köprülerini kendi inşa eder. Ne kadar anlamlı bir cümle. Çoook teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı bir yazı elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel anlatmışsınız

    YanıtlaSil
  4. Kaleminize sağlık. Köprüsü olmayan durup bi düşünmeli. Köprüsü olmalı insanın geçmiş ile gelecek arasında sonuç değerlendirmesi yapabildiği, takılı kalmayıp ilerleyebildiği…

    YanıtlaSil
  5. Geçmişten öğrenilenleri geleceğe aktarmak.. çok kıymetli. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Allah herşeyi dengeli yaratır şükürler olsun. Geceler gündüze geçerken , insan yapısı, doğadaki herşeyin yapısı o kadar dengeli ki ve bir birine bağlantılı ki bunlardan hepimiz ders çıkarırız .

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. İnsan öğrendikçe kıymeti artan bir canlı.. Yoksa ömür öyle de geçiyor böyle de.. elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  9. Köprüsü olmayan yolun sınırları bellidir👍

    YanıtlaSil
  10. Yaşantıyı öğrenmeye çevirmemiş bir hayat, ilerleyebilir mi?

    YanıtlaSil
  11. Şüküre sebep ne çok şey var🌸
    Bu köprülerin farkında olmak ne çok kapının anahtarı belkide..
    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. Deneyim transferi dediğimiz şey .. Gereğince yapabildiğimizde insanı üstün yapan özellik. Bütün canlıların önüne geçiren özellik.. Çünkü sadece insan geçmişle gelecek arasındaki köprüyü o seviyede, o detayda kurabilme kabiliyetine sahip. Tabi ne kadar yapabiliyorsak..

    YanıtlaSil
  13. Bu köprülerin önemini farkedip,anımızı ve geleceğimizi,geçmişten edindiğimiz tecrübler ışığında kurarak ilerlemek bizleri birer olgun ve çevremize yararlı bireyler olamızı sağlaması kaçınılmazdır.Bu değerli yazıyı derleyen hocalarıma teşekkürü bir borç bilirim.Emeğinize,yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Geçmişle gelecek arasında bir köprüye ihtiyaç varmış...

    YanıtlaSil
  15. Insan köprülerini kendi inşa eder.. ama çoğu zaman fark etmez..
    Bunu fark ettirecek bir yazı olmuş , ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  16. Geçmişle gelecek arasında köprü kurup nasıl öğrenmem, nasıl deneyim çıkarmam gerektiği hakkında strateji veren eğitmen hocalarım iyi ki varsınız 🙏🏽

    YanıtlaSil
  17. O zaman yaşamak mı? Yaşadığından öğrenmek mi? çok güzel emeğinize sağlık ✨✨✨👏👏

    YanıtlaSil
  18. İnsan geçmişini ve yaşadığı şeyleri doğru değerlendiremediğinde hayatı anlaması çok zordur.
    Ne kadar güzel anlatılmış.
    Emeğinize sağlık🤍

    YanıtlaSil
  19. Geçmişten geleceğe ne aktarıyoruz 🤔

    YanıtlaSil
  20. Güzel yazı için teşekkürler🌼

    YanıtlaSil
  21. İnsan, zihninde geçmiş ve gelecek arasında köprü kurabilen bir canlı .Guzel bir yazi olmuş emeğinize sağlık 🌹

    YanıtlaSil
  22. Köprü inşası için, iki ayrı yerin birleşmesi gerekir. Köprü için geçmiş ve gelecek gerekir.
    Somuttaki köprüler kadar soyut köprüler de ne kadar ihtiyaçmış meğerse bu güzel yazı için çok teşekkürler kaleminize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  23. Köprüsü olamayan yolun sınırları bellidir. Ne derin bir cümle…

    YanıtlaSil
  24. Ellerinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  25. Çok güzel bir yazı elinize sağlık. İnsan yaptıklarıyla ilgili sonuç değerlendirmesi yaparak da köprü kurar.
    Köprü kurdukça bağ kurulur ilişki kurulur yolun sınırları olmaz, sapaklar, geçişler, bağlantılar vardır, yol açıktır, seçenekler vardır ve ilerler…

    YanıtlaSil
  26. Ne kadar kıymetli. Sağolun 🤍

    YanıtlaSil
  27. İnsan köprülerini kendi inşa eder 👍🏻

    YanıtlaSil
  28. Teşekkürler 💖💖💖

    YanıtlaSil
  29. Elinize sağlık. Güzel bir yazı

    YanıtlaSil

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim Bu hayatta her insan mutlu ve başarılı olmak ister…  Bunun için, Sevdiği insan...