Bütün Sırrı Bozdun Mahir Abi

Hedef

Bütün Sırrı Bozdun Mahir Abi

Ülkenin en çok tanınan yazarlarından biriydi. Düzenlenen en büyük kitap fuarında, imza günü için toplanan insan kuyruğunun sonu görünmüyordu. Herkes içten içe aynı şeyi merak ediyordu; kalemi nasıl bu kadar güçlüydü ve nasıl bu kadar başarılı olmuştu?

Röportaj için gelen gazeteciler; 

  • “Çok okunan bir yazarsınız. Başarınızın sırrı tam olarak nedir Mahir Bey?”

  • “Mahir Bey, yazma tutkunuzun kaynağı ne?” 

  • “İnsanlar üzerindeki etkinizin sırrı nedir Mahir Bey?”

  • “Kaleminizi nasıl bu kadar güçlendirebildiniz, yazar adaylarına tavsiyeleriniz ne olur?”  

Gibi, birçok soru yöneltiyorlardı. Mahir’in yazmadaki başarısı, biraz gizemli gibi görünse de çok sırlı denebilecek bir etki gücü yoktu. Parmakları sihirli değildi, başkalarından daha zeki de değildi… Sadece disiplinliydi. Çocukluğundan beri yazar olmayı istemişti. Ama diğer yazar olmak isteyen arkadaşlarından bir farkı vardı; Mahir bunu yapabileceğine inanmış ve çok çabalamıştı…

Okurlarına kitaplarını imzalamadan önce, Mahir için başarısının ardındaki gerçekleri anlatacağı bir söyleşi planlanmıştı. Bu yüzden biraz heyecanlıydı. 

Sahneye çıktı, ağır ama net adımlarla yürüdü ve kendinden emin bir ses tonuyla anlatmaya başladı. 

“Yıllardır bana sorulan birçok soru var. Bugün, bu sahnede onları cevaplamaya çalışacağım. Belki bu sayede sizin de zihninizdeki soruları cevaplamış olurum.  Merak edilenin aksine, bu başarının arkasında sır ya da bir gizem yok. İyi bir yazar olmak için, bir araba tamircisi, bir terzi nasıl disiplinle çalışıyorsa ben de öyle çalışıyorum. Yani sadece disiplinim var.” 

Hedef

“Her sabah, saat 05:00’da güne başlarım. Günün en verimli saatleri sabah saatleridir. Böylece herkes uyurken ben çoktan yola çıkmış olurum. Elime kalemimi alır ve yazmaya başlarım. Şimdi şunu düşünebilirsiniz; “Peki ama yazacak şeyleri nerden buluyorsunuz?” Bulmuyorum. Aklıma hiçbir şey gelmese bile masanın başında oturup gördüklerimi yazıyorum: “Güneş doğuyor. Işığı penceremden içeri vuruyor. Yoldan kasketli bir adam geçiyor. İşe gidiyor olmalı. Omuzları çökmüş. Ağır bir iş yapıyor olmalı.” Buna benzer basit cümleler… İlla ilham gelmesine gerek yok. İlhamı beklemeyin, gelmez. Belediye otobüsü değil ki bu ya da yolu beklenen sevgili…” 

“Sizlere tavsiyem; çalışmak için beklemeyin. İlham gelmesini, işlerini iyiye gitmesini, çalışma isteğinizin oluşmasını beklemeyin. Bir karar verirsiniz, o kararınıza ulaşmak için yapılması gerekenler neyse listelersiniz ve en küçüğünden başlarsınız. İşin sırrı budur. Başlamak için beklenilen o pazartesi hiç olmaz. Eğer başarı istiyorsanız, her sabah o kalem, o kâğıdın üzerinde bir şekilde gezinmeli. Bu sayede, her sabah en az 10 sayfa yazar hale geldim. Ve bunu her sabah sadece bir cümle yazarak başardım. Bir cümleden 10 sayfaya kadar gelen bir ilerlemeden bahsediyorum.” 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Hedefe götüren şey istemek değil, o hedef için doğru bedeller ödemektir.”

“Peki, o yazdıklarınız kitap haline geliyor mu?” diye sormak istiyor olabilirsiniz. Ben sadece yazıyorum. O 10 sayfanın içinden, belki bir gün bir paragraf çıkar, belki de hepsi çöpe gider. Bilemem. Müşterimin gelmeyeceğini de bilsem, her gün saat 05:00’da kalkıp o dükkanı açıyorum. Dükkanımı temizliyorum, rafları düzenliyorum. Yani her sabah mesai için hazırım. Bu hayatta öğrendiğim bir şey daha var; hayatta verdiğin hiçbir emek boşa gitmiyor. Atmak için bile olsa, yazılan o 10 sayfadan, bugün elinizde tuttuğunuz o kitaplar ortaya çıktı.” 

“Bugün geldiğim bu noktaya her sabah bir adım atarak başladım. Adım atmaktan korkmamak gerek. Bir cümle yazın. Bir adım atın. Küçük de olsa, gözünüzde önemsiz de olsa o adımı küçümsemeyin. Diyete, o minik ekmek parçasını yemeyerek başlayın. Ama başlayın. Hedeflediğiniz şeyi az da olsa düzenli yaparak başlayın. İstikrarlı olursanız, sonrası zaten geliyor.”

Hedef

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “Azın bereketi vardır.”

“Ve gelmeyecek şeyleri beklemeyin, gelmez. Gerçekten neyi bekleyip neyi beklememeniz gerektiğini iyi ayırt edin. Sevgili beklenir, otobüs beklenir, doğum beklenir ama iş için, karar için, hedef için, çalışmak için beklenmez. İyi bir yazar olmak için çok entel görünmeye, iyi bir çalışma masasına, düşüncelere dalacağınız manzaralı bir ortama ihtiyaç yok, bunları beklemeyin… Bu hayatta gerçekten neyi hedeflediğinizi seçin ve o hedefe uygun bedeller ödeyin. Bunu yaparken de başarabileceğinizin en azı, en miniği ile başlayın ve bunu sürekli hale getirin. Zaman içinde daha da fazlasını başarabildiğinizi göreceksiniz. Duran bir arabaya yön veremezsiniz, hız kazandıramazsınız. Ancak harekete başlayan bir araç hızlanır. Doğru anı, doğru yeri, doğru insanı ya da ilham gelmesini beklemek insanı durdurur. Şimdi bir hedef belirleyin ve harekete geçin. İşte gerçek bir yazar olmanın da herhangi bir işte başarılı olmanın da asıl sırrı bu.”

Alkışlar arasında sahneden indiğinde, baştaki heyecanı gitmiş, iyiden iyiye rahatlamıştı. Gülümseyerek kendi kendine:” Bütün sırrı bozdun be Mahir!” dedi ama şu anki mutluluğu her şeye değerdi. 

***

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur. 

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

***



84 yorum:

  1. Uygulayabileceğimiz çok güzel stratejilerden bahsedilmiş, emeğinize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir sır ki herkesin her işinde elini rahatlatacak bir konu. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  3. İnsan o ilk adımı büsbüyük adım olarak düşünmese, aklına gelen minik bir adımla başlasa… Tüm öykü değişir 🎉

    YanıtlaSil
  4. “Hedef nasıl belirlenir, başarıya nasıl gidilir?” Ne güzel anlatılmış, kaleminize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  5. Başarılı olmanın sırrı hep aynı… Hangi meslekten olursan ol…
    Aslında bu ne güzel bir dizayn, ne büyük bir kolaylık bizim için 🍃

    YanıtlaSil
  6. ilknur yılmaz28 Eylül, 2022 13:58

    İnsan bazen şunu da yapayım bunu da yapayım o zaman başlarım dediği zaman aslında bir çok şeyi kaçırmış oluyor. Zaman akıyor ve hareketi başlatmak durdurmamak ancak bir yere varmasını sağlıyor insanın. hatırlattığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Emeğinize sağlık.
    “Sevgili beklenir, otobüs beklenir, doğum beklenir ama iş için, karar için, hedef için, çalışmak için beklenmez.“ Çoğumuzun sorularına cevap veren ihtiyacımız olan bir yazı olmuş. Her şey hareket halindeyken İnsan neyi ve neden bekler? Hareketi durdurmamak ne kadar önemli. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Yöntem gerçek olduğunda ne kadar kolay anlaşılıyor ve uygulanabilir oluyor. Kaleminize sağlık Mahir bey :)

    YanıtlaSil
  9. Ancak harekete başlayan bir araç hızlanır; cümlesi çok şey anlatıyor. Hayatta somut veya soyutta hareketi durdurmamak. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  10. Yazmak için, başarmak için şartların uygun olmasını yada uygun zamanın gelmesini beklemeye gerek yok. Mesajı aldık ;)

    YanıtlaSil
  11. Disiplin, süreklilik, az da olsa hareket👏👏

    YanıtlaSil
  12. Hayatın bizden beklediği de bu.Karar ver ,ve basite disipline olup hayata geçir.Sebep oluşturmak...Başarının sırrının hatırlatan bu yazı için ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  13. Eğer küçüldüyse büyüyebiliyor.. Ama hiç yoksa yok var olamıyor. İnsan neye dönüşmek istiyorsa en önemli stratejisi verilmiş tüm yazı boyunca.. Elinize, kaleminize.. düşüncenize sağlık :)

    YanıtlaSil
  14. Azı küçümsemeden istikralı bir şekilde çabalamak... Kendi küçük, etkisi büyük sır 😊

    YanıtlaSil
  15. Bütün sırrı bozdun Mahir bey, elinize sağlık başarının stratejisi

    YanıtlaSil
  16. En zoru, o küçümsediğimiz her gün Bir cümle yazmak değil mi..

    YanıtlaSil
  17. Ben de hep yapmak istiyorum ama yapamıyorum. Böyle insanlara özeniyorum

    YanıtlaSil
  18. Ne guzel bir sır
    Kaleminize saglik:)

    YanıtlaSil
  19. Çok basit çok ama çok detay da bir yöntem teşekkürler

    YanıtlaSil
  20. Azın bereketi vardır.... 💕

    YanıtlaSil
  21. 😊 Teşekkürler Mahir abi 😊

    YanıtlaSil
  22. Azın bereketi... tuttum bu sözü...😊

    YanıtlaSil
  23. “Hedefe götüren şey istemek değil, o hedef için doğru bedeller ödemektir.” Ne kadar doğru bir cümle…insan bazen hedef belirleyip bunun için ödemesi gereken bedellerden kaçabiliyor ve hemen sonucun kendisine ulaşmasını isteyebiliyor. Ancak başarı tam zıttında… emeklerinize, kaleminiz sağlık🌼

    YanıtlaSil
  24. Azın bereketi...

    YanıtlaSil
  25. Harekete bir hedef doğrultusunda minşk minşk geçebilmek, çok kıymetli. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  26. Hakkatten tüm sırrı vermiş Mahir Abi okuyun okutun!ama öz ama faydalı ama tam zamanında herkes için…

    YanıtlaSil
  27. Valla bozdun be Mahir abi! 😁
    Simdi sira basarimizin onundeki engelleri farketmekte.

    O zaman hadi bakalim hedef icin 5te uyanmaya🥰

    YanıtlaSil
  28. "Bir karar verirsiniz, o kararınıza ulaşmak için yapılması gerekenler neyse listelersiniz ve en küçüğünden başlarsınız. İşin sırrı budur.."

    ne güzel bir strateji.. insan hep gelmeyecekleri bekliyor ve bunu farkında bile olmuyor çoğu zaman.. deneyimsel öğreti sayesinde hedef belirlemeyi neyi, kimden beklemek gerektiğini öğrendim..

    YanıtlaSil
  29. Ne kadar da doğru.. hiç bir koşul çalışmak için ideal olmayacak.. insan ne yapmalı.. karar verip hemen başlamalı..
    Teşekkür ederiz çok güzel bir yazı..

    YanıtlaSil
  30. Mahir abinin söyledi gibi hep birşeyleri bekliyoruz, günlerin gelmesini, saatler, kişiler, işler, başarılar, uygun zamanı bekliyoruz. Hep düşünce düşünce var ama uygulamamız yok. Ne istediğimizi de bilmiyoruz. Hedefimiz nedir, isteklerimiz nedir bilmeden vasat bir şekilde hayatımızı yaşıyoruz. İçimizde hep huzursuzluk oluyor düşüncemizi uygulamadıkça. Aslında küçük bir adım attığımızda içimizdeki huzursuzluk gidiyor, içimize bir ferahlık oluyor.

    YanıtlaSil
  31. Kaleminize saglik 😊🌿

    YanıtlaSil
  32. “Bu mu yani...” dedirten sır ...
    İnsan hep büyük başlamak istiyor ,
    Sorlar da büyük olsun , hamleler de büyük olsun istiyor ...

    O büyükler nasıl da varışa varmıyor ,
    O küçükler nasıl da hayallerin varamayacağı kadar büyüyor ...

    Yaşamadan inanamıyor insan ...

    Küçüğün büyümesi tadını tatmak dileğiyle ... ♥️☺️

    YanıtlaSil
  33. “Duran bir arabaya yön veremezsiniz, hız kazandıramazsınız. Ancak harekete başlayan bir araç hızlanır.” Ne güzel özetlenmiş başarının gerçeği.

    YanıtlaSil
  34. Mustafa bunu beğendi

    YanıtlaSil
  35. Hareketi başlatamadığımız için kalan onca hedefimize hayıflanmak yerine bugün azı küçümsemeyip harekete başlamalıyız , çok güzel olmuş yazınız elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  36. Şimdi misal o azı yaptık bu müthiş bişi. O azı sürekli hale getirmezsek büyü bozuluyo. Sürekli hale getirdik diyelim; ki büyük başarı, bir de onu artırmak gerek. 3 ü bir arada kahve gibi :)
    1. Azı küçümseme, bekleme, hedefini belirle ve hemen harekete geç.
    2. Hareketini devam ettir.
    3. Hareketi artır.
    1 numarayı yapıp 2 ve 3 e geçememiş biri olarak vurgulamak istedim. 😬

    Yazıyı çok beğendim emeğinize, sağlık, nice yazılara💕

    YanıtlaSil
  37. “Hedefe götüren şey istemek değil, o hedef için doğru bedeller ödemektir.” teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  38. Emeklerinize sağlık çok neşeli bir yazı 🎊

    YanıtlaSil
  39. Küçük küçük ve sürekli adımlar. Nerelere varıyor... teşekkürler

    YanıtlaSil
  40. çok motive edici, hedef için harekete geçirecek bir yazı olmuş, emeklerinize sağlık🌿

    YanıtlaSil
  41. insan şu yazıyı okur okumaz elinde ekstardan yiyeceği kekini yavaşça bırakabiliyor. denyimsel öğretride şimdiye kadar duyduğum her bilgi böyle, minik de olsa hemen hayatıma alabilceğim türden bilgiler. keyifli yazı için ayrıca teşekkürler.

    YanıtlaSil
  42. Çok güzel stratejiler. Yazılarınızı keyifle Okuyor kendimden birşeyler de buluyorum. Yeni yazılarınızı merak ve sabırsızlıkla sabırla bekliyorum.Elinize sağlık, çok teşekkürler 😊💐

    YanıtlaSil
  43. İşin sırrını hayatımızın genelinde kaçırıyoruz sanki... elinize sağlık

    YanıtlaSil
  44. Güzel anlatı yazar. Gelecekte bizim ne olmak istedimizdir önemli olan.Şimdiden yavaş yavaş ilerlemize ve önümüzdeki sorun problemleri çözümleriz ve başarılı olur.

    YanıtlaSil
  45. Çokkk güzel bir yazı, elinize sağlık👏 Müthiş Stratejiler!!!

    YanıtlaSil
  46. Hiç bir emek boşa değildir. En miniğinden en büyüğüne kadar biriktirilen her bir parçanın karşılığını alma günü geldiğinde o hak edişin önünde hiç bir engel duramaz. Yeter ki iyi niyetle hedefine doğru adımlarını atmaya devam et 🙏

    YanıtlaSil
  47. Faydalı bir yazı olmuş, ellerinize sağlık... 💜

    YanıtlaSil
  48. Başarınız daim olsun bize çok güzel yol gösteriyorsunuz bize düşen gayret azim Allah yolumuzu aydınlatsın inşaAllah

    YanıtlaSil
  49. İstikrar.. Az ama sürekli yapmak işin sırrı.. Ama egoya ne kadar ters..

    YanıtlaSil
  50. Aylardır hedeflediğim bir konuda küçük de olsa şu an bir adım attım. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  51. sıcacık bir yazı olmuş yine :) içimiz ısındı ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  52. “Azın bereketi vardır.” çok faydali ve keyifli bir yazı olmuş kaleminize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  53. Tam da ihtiyaç anımda karşıma çıkan bi yazı olması başka bi sırrı veriyorken azda ki hikmeti küçümsememek gerektiğini o gelmeyen pazartesiyi beklememek gerekiyor.

    YanıtlaSil
  54. Meryem Hicran Erataman01 Ekim, 2022 11:45

    Çok beğendim yazıyı, su gibi akıyor. Sır ne kadar güzel anlatılmış.
    İnsan büyük şeyler için büyük vakalar veya ortamlar bekliyor gerçekten.
    Bekleme...
    Sadece başla...
    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  55. '' Doğru anı, doğru yeri, doğru insanı ya da ilham gelmesini beklemek insanı durdurur. Şimdi bir hedef belirleyin ve harekete geçin....'' Ne güzel anlatılmış. Ne çok vakit kaybediyoruz doğru zamanı beklerken. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum.. Hayatımız, istediğimiz şeyleri düşünerek ve istemediğimiz şeyler için üzülerek geçiyor, oyalanıyoruz .. Hemen harekete geçmek, az olanı küçümsememek lazım :) Umarım..

      Sil
  56. Emeklerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  57. Yazılanları yap, işlerini hallet ve kurtul:)

    YanıtlaSil
  58. Uygulayabilmek nasib olsun.. Çok önemli stratejiler verilmiş 💐

    YanıtlaSil
  59. Çalışmak için beklememek… tüm okullarda öğrencilerle paylaşılması gereken bilgiler.. teşekkürler

    YanıtlaSil
  60. Kilometrelerce uzun bir yola bile bir adım ile başlanır , başlamak zor ama başladıktan sonra azim ve sabır ile devamı geliyor . O zorluğu aşmak önemli. O yüzden pes etmeden vazgeçmeden devam. Hedef belirleme stratejileri ve hedefe ulaşma stratejileri için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  61. Çok iyi geldi. Elinize sağlık🤲 Gözümüzde büyütüyoruz biz her şeyi. Bir yerden başlamak lazım. Bir de küçük başlamak lazım🧩

    YanıtlaSil
  62. Kaleminize sağlık, gerçekten de en büyük adım disiplin

    YanıtlaSil
  63. Kaleminize sağlık 🤗

    YanıtlaSil
  64. Azın bereketi 🥰

    YanıtlaSil
  65. Ellerinize sağlık 🌷

    YanıtlaSil
  66. Başarıya giden yolu ne güzel anlatmış
    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  67. Azın bereketi, bedelin ve harekete geçmenin önemi.. Ne güzel bir yazı olmuş.
    Kaleminize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  68. Basit ne kadar da zormuş... Çok faydalandığım bir yazı oldu teşekkürler...

    YanıtlaSil
  69. Keyifli bir yazı, teşekkürler

    YanıtlaSil
  70. Elinize sağlık gerçek başarının sırrı çok basit bir dille anlatılmış

    YanıtlaSil
  71. Her gün küçük bir adımla başla diyor, diyete de küçük bir lokmayı almayarak başla. Ama her gün yap. Her gün küçük bir adım…

    YanıtlaSil
  72. Çok güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık… Gerçeğin sırları ne kadar güzel… Mahir beyin sırrı bize de ilham oldu:)

    YanıtlaSil
  73. Hayatı beklemedendoğru yolda küçükte olsa Asım atarak başlamak…
    Kalemimize, emeğinize sağlık.☺️

    YanıtlaSil
  74. Keyifle okudum 🫠

    YanıtlaSil
  75. O zaman hadi başlayalım :)

    YanıtlaSil
  76. Haydii bakalımm 😇

    YanıtlaSil

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Seminerleri Hakkında Düşüncelerim Bu hayatta her insan mutlu ve başarılı olmak ister…  Bunun için, Sevdiği insan...