SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

İNSANI İYİLEŞTİREN ELEŞTİRİLER

  




 İNSANI İYİLEŞTİREN ELEŞTİRİLER

İlhan çok iyi bir üniversitede alanında bilinen saygın hocalardan müzik eğitimi almış, önemli korolarda çalışmış görev almış bir müzik öğretmeniydi. Atandığı okulda çoğunlukla öğrencilerini özel günler için müzik korolarına kendi hazırlıyordu. İlhan yine bir özel gün için koro hazırlığı yaparken çalışmaları dinleyen arkadaşlarından biri müziğinde fazla tekrarlar olduğu için müzik dinleyenlerin sıkılabileceğini söyledi. Tarih öğretmeni ise müziklerinin hazırlandıkları özel gün için güncel olmadığını, kendisinin alanı olduğu için isterse ona yardımcı olabileceğini söyledi.

Repertuar hazırladığı alan gerçekten de kendi branşı değildi ama ona tavsiye veren, eleştiren herkesin ona gıcık olduğunu, onu çekemediği için bunları yaptıklarını düşünüyordu. Müzik ile ilgili eleştirilerden sanki şahsıyla ilgili bir eleştiri yapılmış gibi rahatsız oluyordu İlhan. 

Etraftaki söylenenlere o kadar kapalıydı ki yapılan eleştirilere hemen tepkisel olarak eleştirenlerin eksik yönlerini, sistemdeki bozuklukları, okulun eksikliklerini söyleyerek cevap veriyordu:

“Bizim okulda çalışma yaptığımıza şükretsinler. Okulun düzgün bir konferans salonu yok, Ses sistemi çok kötü, okul idaresi desen sıfır destek, öğrencilerin kabiliyeti yok, bir ciddiyet yok. Benim koro çalıştırabileceğim bir ders aralığım yok. Ders boşluklarımda elimden geleni yapıyorum. Ben yine çok iyi iş çıkarıyorum.” diyerek kendi kendini rahatlattı İlhan.

İlgili gün gelip çatmıştı. İnsanlar gerçekten de müziklerden hoşlanmamışlardı. Tekrar tekrar dönen aynı müziklerden sıkıldılar ve salondan ayrılmaya başladılar. İlhan bu görüntüye çok üzüldü. Çünkü çok emek verip öğrencilerini sıkı çalıştırmıştı.

 

Neden böyle olduğunu düşünmeye başladı. 

Kendisi gerçekten iyi bir müzik eğitimi almış, yetenekli biriydi. Yeteneğini sorgulamıyordu ama sanki bunlar ona daha önceden söylenmişti.  Gelen her eleştiriyi dinlemeden hemen savunmaya geçip kendini korumaya çalışmasaydı, bunları kendisine yapılan bir kötülük gibi algılamasaydı, sonuç çok daha farklı olabilirdi. Repertuara hâkim olmadan çalıştığı bu alanda arkadaşlardan destek alabilir, müziklerin süresini de provada dinleyenlerin fikrini alıp biraz daha kısaltabilirdi. Ama insan dışarıdan gelen fikirleri hiç önemsemiyor bazen.

Neden insan başkalarının fikrini önemsemez?

Başka insanların fikirlerinin hiç katkısı olamaz mı bize?

Neden eleştirileri cevap vermek için dinleriz?

Daha söyleneni dinlemeden cevap vermek için yarışır insan.

Oysaki önce söyleneni dinleyip sonra o fikri değerlendirmek gerekmez mi?

Ya insanı ileriye taşıyacak bir şeyse onu dikkate almak daha kazançlı değil midir?

İnsanın iç gözlükleri duyguları, telaşı, kendimi görmek istediği yer ile ilgili isteklerinin de etkisiyle gerçeği tam yansıtmayabilir. Dışarıdan bir gözü dikkate almak hayattaki hata payını azaltacaktır aslında. Yaptığı işin kalitesini arttıracaktır.

İnsanların niyeti iyi olmasa bile o eleştiriyi insana bir duyuran var.

Ama her şeyi tam olan insana hiç kimse bir şey katamaz ki…  Önce mükemmel iş çıkardığıyla ilgili bilgi eksiklerinin olduğu fikrini değiştirmesi lazım insan.

Yani kendimi olduğum gibi kabul etmem lazım. Sonra daha da ileriye taşıyabilirim kendimi.

İnsan önce savaşmayı bırakıp sakince onları dinlemeyi öğrenebilmeli.

“Kimse senin olan bir şeyi senden alamaz. Kimse de senin olmayan bir şeyi sana veremez.” rahatlığıyla dinlemeli söylenenler.

Her çözüm sunan eleştiri bizi iyileştirir aslında…






***

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur. 

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

***

23 yorum:

  1. Deneyim transferi insanı olduğu noktadan çok ileriye götüren bir yöntem. Yeter ki insan almaya, gelişime açık olsun 🙏🏼
    Kaleminize sağlık hocam 🌸🖊️

    YanıtlaSil
  2. "Her çözüm sunan eleştiri bizi iyileştirir aslında…"

    Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. "O eleştiriyi insana duyuran birisi var." İnsan bu bakış açısıyla dinlediğinde, eleştiriyi şahsına almayıp "şimdi bunun bana nasıl katkısı olur, nasıl bir mesaj veriliyor
    bana diye" düşündüğünde gelişimine ne de güzel katkı sağlıyor. Olayları kişileri kisisellestirmiyor. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. "İnsan önce savaşmayı bırakıp sakince onları dinlemeyi öğrenebilmeli" Ah bir dinleyebilsek, öğreneceğiz de!..
    Güzel bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  5. “Neden eleştirilere cevap vermek için dinleriz?” Bu sorunun üzerine bile dakikalarca düşünebiliriz..güzel ve faydalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  6. Karşıdan bakmak kendine. Eleştiri budur aslında

    YanıtlaSil
  7. Keşke eleştirileri bu şekilde dinleyebilsek, kaleminize sağlık,HY

    YanıtlaSil
  8. Hayır canım ne münasebet, ben eleştiriye açığım 😅çok tanıdık geldi mi size de? Elinize sağlık 🌹

    YanıtlaSil
  9. "İnsanların niyeti iyi olmasa bile o eleştiriyi insana bir duyuran var." Ne kadar insanın teslim olmasını sağlayan bir cümle.. Gerçekten emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Ego hep haklı çıkmak, kabul görmek, onay almak isterken , haksız yada yeterince iyi olmayan yönlerini dinlemek insana çok zor geliyor gerçekten...

    YanıtlaSil
  11. Eleştiri kabul etmemek bir konu ile ilgili beklentisinin aslinda çok olduğunu gosteirir gibi de geldi bana..dışarıdan bir üst akıl her zman hayat kurtarir..emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Eleştiriler bize eksik yönlerimizi gösterdiği için duymak istemeyiz, oysaki kendimizi geliştirmemiz için sunulan bir fırsat ..

    YanıtlaSil
  13. Ben biliyorum diyen insan eksiğini, yanlışını duyuran Rabbi dinlemedikten sonra beni dinler mi , sanmam. Bedeli yok, biraz bocalayip sürtünme sonrası gerçeğe ulaşacaktır.

    YanıtlaSil
  14. Ne zaman egomuzu susturabilirsek o zaman doğruyu görmeye başlayabilir.

    YanıtlaSil
  15. İnsan hiçbir konuda tam ve mükemmel olamaz bunu kabul eden biri daha iyi nasıl yapabilirim, nasıl daha iyisi olabilirim diye düşünecek ve eleştiriye açık olacaktır.Ama ego çalıştıran insan tam tersi davranıp bu şekilde kendini gelişime ve değişime kapatacaktir.

    YanıtlaSil
  16. Eleştirilere açık olmak kendini geliştirmenin bir parçasıdır

    YanıtlaSil
  17. İnsanın kendini olduğu gibi kabul etmesi basit gözüken ama başarması en zor olan erdemlerden. Bir gün başarabilmek dileğiyle

    YanıtlaSil
  18. Ego kendini hep haklı görmek ben dogruyum diyerek karşıdan gelen söylenenleri dinliyormuş gibi yapıp çok da tınlamayız aslında kabul etmemek büyük bir dirençliktir oysa insan bir kulak verse benim için doğruları söylüyor dese kazancı kendine olacaktır

    YanıtlaSil
  19. Eleştiri ye bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor .Ama egomuz bizi ele geçiriyor ve hemen savunmaya geçiyoruz.

    YanıtlaSil
  20. İnsan yeniliğe açık olmalı eleştiriler aksi yönde olsa bile bu bizi törpüler.

    YanıtlaSil
  21. Eline emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  22. Güzeldi ama her olestiri insana iyi gelmiyor malesef

    YanıtlaSil
  23. “İnsanların niyeti iyi olmasa bile o eleştiriyi insana bir duyuran var.”❤️Emeğinize sağlık🌸💕

    YanıtlaSil