Bu Ne Tesadüf...

Denge

BU NE TESADÜF...


İş yerinden her zamanki saatinde çıktı. Bir mesai daha bitmişti.  Köşe başında, vitrini ince beyaz çerçeveli, “Butik Kahve Çekirdeği” isimli kahveciden, en sevdiği sütlü kahvesini aldı. Vapura  bindiğinde saat 18.00 olmuştu. Martıların sesi, deniz kokusuyla birleşince tüm yorgunluğu gitmişti Elif’in… 

Yüzündeki tebessümü, uzaktan dahi fark edilen kadının yanına oturdu. Düşünceliydi Elif…  Yapacağı yemeği, duş aldıracağı çocuklarını, kontrol edilecek ödevleri ve ilgisiz eşini düşününce biraz içi daraldı.  

Tebessümü uzaktan fark edilen kadın, Elif’i görünce şaşkınlıkla çığlık attı. Nasıl tanımazdı Zeynep’i?  Tüm üniversite yılları birlikte geçmişti, aynı evde yıllarca birlikte kalmışlardı… Geceleri film izlemeler, final döneminde birlikte uykusuz kalıp, okula gitmeler… Ne çok anıları vardı…  Görüşmeyeli yıllar olmuştu. Hayat telaşesi ne zaman bitiyordu ki?


“Tesadüfe bak!” diye geçirdi içinden.
Sahi tesadüf var mıydı bu hayatta?


Vapur, Üsküdar iskelesinden Beşiktaş iskelesine varıncaya kadar soluksuz konuştular. Elif yaşadığı hayatı zorlu zannederken, Zeynep’in hikayesini dinlerken kendinden utandı. Eşine kanser teşhisi koyulalı 3 yıl olmuştu. Kızları ise henüz 2 yaşındaydı.  


“Kanser teşhisini duyunca insanlar tedirgin oluyor. Ama hayatta mutlaka bir yerden baskı geliyor. Asıl mesele, baskıda dağılmamak. Biz, bu baskıyı lehimize çevirdik ve birbirimize daha çok destek olduk. Hayatın içine öyle dalmıştık ki, bu hastalık sayesinde her şeyin bir gün bitebileceğini, geçici olduğunu tekrar hatırladık. Bu hastalığın gelmesi tesadüf değildi, bize çok şey öğretti” derken gülümsüyordu Zeynep… 

DengeBu kadar zorlu bir süreç yaşarken, insan nasıl gülümseyebilirdi?
Hastalığı yaşamamızın, bir sebebi mi vardı yani? Oysa Elif, her şeyi tesadüf zannediyordu…


Hızlı hızlı geçen düşüncelerden sonra, vapur Beşiktaş iskelesine yanaşırken anons duyuldu. Zeynep “Bu pazar bahçede bir kahvaltı yapalım, sohbetimiz yarım kalmasın arkadaşım” dedi. Elif bu teklifi mutlulukla kabul etti.

El yapımı, leylak desenli kahve takımı hediyesini özenle hazırladı. Bileğinde biten turuncu pantolonu üzerine, beyaz bluzunu giyindi. Tabii beyaz sandaletleri olmazsa olmazdı. Turuncu çiçekli, beyaz şapkasını ve siyah gözlüklerini taktığında arabaya binmeye hazırdı. Yolun kenarında beyaz papatyalar, kırmızı gelincikleri görünce “Hayat ne kadar da renkli aslında…” diye düşündü.


Bahçeye geldiğinde, gözüne ilk çarpan kırmızı erik ağacı oldu.  Cevizden hünnaba, armuttan elmaya, iğdeden duta çeşit çeşit ağaçlarla dolu bahçe, Elif’i daha da keyiflendirdi. Sofra ise harikaydı. Tam pazar kahvaltılarına layık bir sofra kurmuştu Zeynep. 


Saatlerce hem kahvaltı yaptılar, hem de yıllardır görüşememenin acısını çıkardılar. Yürüyüş için masadan kalktıklarında, ağaçtan bir kırmızı erik kopardı Elif. Bir ısırık aldı, sert ama içi suluydu. İçi de kıpkırmızıydı… Nasıl olur da kupkuru bir ağaçtan, içi kırmızı, dışı mor, böyle sulu bir erik çıkabilirdi?


Tesadüfse, nasıl bir tesadüftü?
Seçimse, nasıl zevkli bir seçimdi…

Her ağacın yaprağı birbirinden farklı, her meyvenin tadı, rengi, kokusu bambaşkaydı. 
Hafif uzağa doğru bakınca, ağaçların yeşiliyle gökyüzü mavisinin birbirine olan uyumu çok etkileyiciydi.  İnsana kalsa yeşil ve maviyi yan yana koymazdı ama ne kadar da yakışıyorlardı birbirlerine. 

Denge
Tesadüfse, nasıl bir tesadüftü?
Seçimse, nasıl zevkli bir seçimdi…

Çeşit çeşit ağaçlara ve birbirinden farklı meyvelere baktı. Her ağaç kendi vereceği meyveyi ve zamanını biliyordu.  Tıpkı vücudumuzdaki her hücrenin nasıl çalışacağını bilmesi gibi. 


Tesadüfse, nasıl bir tesadüftü?
Seçimse, nasıl zevkli bir seçimdi…

Masmavi gökyüzünde serpilmiş, bembeyaz bulutlara gözü ilişti.
Gökyüzü nasıl mavi olabiliyordu? Neden maviydi? Mavi ve beyazın uyumu ne kadar güzeldi…


“Tesadüf” çok kullandığı bir kelimeydi.
Gerçekten tesadüf ne demekti? 
Ve bu hayatta tesadüf var mıydı?

Bu hayatta tesadüf olsa…

Erik ağacı hep erik verir miydi?
Koyun hep koyun doğurur muydu?
Dünya hep sağdan sola döner miydi?


“Evet evet, tesadüf diye bir şey yoktu gerçekten. O zaman, bundan ne anlamalıyım?” diye düşündü Elif…

O zaman…

  • Karşılaştığım kişiler, tesadüf değildi…
  • Aldığım sonuçlar, tesadüf değildi…
  • Bana gelen müşteriler, tesadüf değildi…
  • Otobüste yanımda oturan kişiler, tesadüf değildi…
  • İş yerinde canımı sıkan Aysel, tesadüf değildi…
  • Zeynep’le karşılaşmam da tesadüf değildi…
  • Zor zannettiğim şu dönemde, Zeynep’le karşılaşmam ve onun hayatını duymam…
Ne kadar enteresandı… Çözmek istediğim sorunlarım varken, o sorularımın cevabını bana Zeynep veriyordu… Bu, nasıl tesadüfle açıklanabilirdi ki? Bu hayatta tesadüf yoksa eğer, bir sebep sonuç ilişkisi olmalıydı… Elif rahat bir nefes aldı, anlamak ne kadar rahatlatıcıydı… Bundan sonra oluşturduğu sebeplere konsantre olmaya karar verdi. 


Hayata bambaşka bir gözle bakmanın keyfini çıkardı. Uzun zamandır böylesine keyifli bir gün geçirmediğini fark etti… Hayatının bundan sonrasında, olumsuzluklara odaklanmayı bırakıp, “iyi ki” diyeceği şeylere bakarak yaşamaya karar verdi. 

***

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur. 

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

***


59 yorum:

  1. Bir hastalığın dahi insanın yüzünü güldürmeye sebep olabilmesi… Ellerinize sağlık çok sıcak samimi bir yazı olmuş 🎈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi ya :) Şikayet mi ettik yoksa çözüm mü aradık?

      Sil
  2. hayatta mutlaka bir yerden baskı geliyor. Asıl mesele, baskıda dağılmamak… sebeplere odaklanıp yola devam etmek… Yaşadığımız, karşılaştığımız, duyduğumuz hiçbir şey tesadüf değil… bu farkındalıkta olmak ümidiyle🌸

    YanıtlaSil
  3. Tesadüfün olmadığını ne kadar güzel delilleriyle anlatmış bir yazı. Ellerinize sağlık. Hatta gerçekten iş yerinde canımı sıkan amirim de tesadüf değil :))

    YanıtlaSil
  4. Hiçbir şey tesadüf değil, karşımıza çıkan her insan, karşılaştığımız her olay bize bir mesaj veriyor. Umarım anlarız ve ona göre doğru tepkiler verebiliriz…
    Ellerinize sağlık🙏🏻

    YanıtlaSil
  5. Tesadüf dediklerimüz ne kadar da planlı aslında...teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Başımıza gelen olumsuz olaylara zorluk olarak değil de geçici olarak bakabilsek sabrımız da neşemiz de artar zannederim 😊

    YanıtlaSil
  7. Tesadüf diye birşeyin olmadığını DTÖ eğitimlerinde duymuştum, şimdi şimdi anlıyorum. Gün içinde karşılaştığımız, bir çok olay ve durum bize verilmiş bir mesaj🙂 doğru okumak ve dogru tepki vermek nasip olur inşaAllah.

    YanıtlaSil
  8. İnsan hayatını baskıdan uzak yaşamak istediği için sorun oluyor. Öyle ya, hayatta mutlaka zorluklar olacak.. tesadüf olmadığını deneyimsel öğretiyle tanıştıktan sonra daha iyi anladım. İyiki deneyimsel öğreti ile tanışmışım 🌸

    YanıtlaSil
  9. Ellerınıze sağlık. Farkında olarak hayatı yaşamak için güzel bir yazı :)

    YanıtlaSil
  10. Oluşturduğumuz sebeplere tutunarak, hayattaki işaretleri okuyabilenlerden olmak duasıyla... elinize sağlık çok güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  11. Ne kadar güzel bir paylaşım. Emeklerinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. Elinize sağlık ne güzel bir yazı. hayatımızdaki olumlulukları görebilmek dileğiyle 🌸

    YanıtlaSil
  13. Tesadüfün olmadığını anlatan güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık iyiki tesadüf diye bir şey yok😊🌻

    YanıtlaSil
  14. Bu hayatta hiç bir şey tesadüf değil. Karşılaştığımız her şey bizi yaratan RABBİMizin bir dizaynı… Kaleminize sağlık🌿

    YanıtlaSil
  15. Öyle ya anlam veremeyince üzerine düşünmek yerine tesadüf deyip geçiyoruz. Aslında hayat o kadar muazzam bir dizayn ki… görebilmek ümidiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan üzerine düşünmek yerine kolay gelen bir etiketi yapıştırıp geçebiliyor. Daha çok düşünmek dileğiyle 💐

      Sil
  16. Hayatimiza giren her canlı varlık bizi daha iyi bir şekilde olgunlaştırmaya ve bizlerin hayatlarimizdan başka daha büyük sorunlarin var olduğunu unutmamamız gerektini ve hayata mutlu olmak için her zaman başka gözle de bakmamiz gerektini anlatıyor.

    YanıtlaSil
  17. Hayatta tesadüf olsa ağaçlar aynı meyveyi vermeye, dünya aynı yönde dönmeye… devam eder mi? Tesadüf değil ki devam ediyor. Hastalıklar bile tesadüf değil. Çok güzel bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık🌺

    YanıtlaSil
  18. Eskiden bende bir çok şeyi tesadüf zannederdim ama bu derslerden sonra hayatta tesadüf olmadığını öğrendim yaşadığımız herşey bize ya bir şeyler öğretiyor yada birşeylerden ders almamızı sağlıyor

    YanıtlaSil
  19. Dünyanın dönüşü, ağacın meyve vermesi gibi olayları sebep sonuç ilişkisiyle anlıyor ve buna bilimsel deyip tatmin oluyorum. Ama otobüste yanımda oturan kişi arkadaşım çıkınca bunun bir rastlantı olduğunu düşünüyorum... Sanki orada bir sebep sonuç ilişkisi olamazmış gibi..

    YanıtlaSil
  20. Hep isabet edene hiç tesadüf denir mi?

    Bazıları tevafuk der. Yaratıcının denk getirmesi. Her şey en ince detayına kadar ayarlı planlı çok hassas ölçülerle denk düşürülmüş olaylar kişiler, hücreler gezegenler ölçüler ayarlar. Bir kelebeğe bir çiçeğe bakıyorsun da bu ne renk bu ne sanat; bir hücreye bakıyorsun bu ne muazzam bir fabrika, galaksilere bakıyorsun bu ne hassas bir ayar bunları böyle yaratan hiç zevksiz sıkıcı bilgisiz olabilir mi? Hep isabet edene hiç tesadüf denir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep isabet edene hiç tesadüf denir mi... Harika bi cümleymiş👍

      Sil
  21. Hep isabet edene ; hiç tesadüf denir mi?

    YanıtlaSil
  22. en doğru seçım

    YanıtlaSil
  23. Hayatta hiçbir şey tesadüf değilken, bizim karsilastigimiz olaylara tesadüf deyip geçmemiz ne kadar düşündürücü. Hatırlattığıniz için teşekkürler 💐

    YanıtlaSil
  24. İyi ki tesadüf yok.. Ya olsaydı 😉

    YanıtlaSil
  25. Kaleminize saglik... 🌸

    YanıtlaSil
  26. Elinize sağlık,

    YanıtlaSil
  27. Bana gelen müşteriler, tesadüf değildi…
    Otobüste yanımda oturan kişiler, tesadüf değildi… İş yerinde canımı sıkan Aysel, tesadüf değildi… Zeynep’le karşılaşmam da tesadüf değildi…

    YanıtlaSil
  28. Her şeyin bir sebep ve sonucu olduğu bilgisi inanılmaz bir konfor. Bir şeyin gerçeğini bilmek ne güzel

    YanıtlaSil
  29. Tesadüf diye biriey yoktur

    YanıtlaSil
  30. Bir çok tasarıma şahit olabilmek nasibimizde vardır umarım...

    YanıtlaSil
  31. Hayatta tesadüf yoktur-u anlatan bu yazı için sonsuz teşekkürler. Farkında olmadığımızı farkına vardık. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  32. Meryem Hicran Erataman01 Eylül, 2022 18:05

    Ne kadar ince ince bir plan ve seçim, hastalıklar dahi lehine yeterki doğru algıla ve doğru oku mesajları... Çok güzel bir yazı. Yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  33. Neslihan Dindar01 Eylül, 2022 23:47

    Gerçeği öğrendikçe nasıl rahatlıyor insan... hiç bir şey tesadüf değil, her biri ne güzel bir seçim😊 ellerinize sağlık🌻

    YanıtlaSil
  34. Elinize sağlık, hayatta tesadüf yok gerçekten :)

    YanıtlaSil
  35. Elinize sağlık, İnsanoğlu tesadüf deyip geçerek kolayı seçiyor, düşünmek istemiyor, ilişkilendirmek istemiyor, anlarsa zorlanacak sanıyor, acıdan kaçıyor, gerçekten kaçıyor... Gerçeği bilse hayat ne kadar hafifleyecek, netleşecek, her şeyde sebep-sonuç ilişkisi olduğunu görecek. Bugün karşıma çıkan tesadüf dediğim, oluşturduğum sebeplerin kabulünün sonucu değil midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan hayatta tesadüf olmadığını bir kez anlarsa ve kabul ederse, her yaptığı seçimin de karşılığı olduğunu, hiçbir şeyin öylesine yaşanmadığını da fark edecek.. O zaman işler çok değişecek :)

      Sil
  36. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  37. Tesadüf olsaydı her şeyi yeniden öğrenmek zorunda kalırdık :) iyi ki yok ☺️

    YanıtlaSil
  38. Birileri hayatlarında en ufak problemden şikayet ederken, bir başkası çok daha büyük problemlere kader deyip kabullenip problemine tebessüm ederek çözmeye çalışabiliyor.

    Bu hayatta önemli olan problem yaşamak ya da yaşamamak değil önüne çıkan engelleri bir sebebi olduğunu düşünerek onları en kolay nasıl çözeceğini bilmek

    YanıtlaSil
  39. Oysa her şeyi tesaduf zannediyoruz. Muhteşem kurguyu ıskalıyoruz.

    YanıtlaSil
  40. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  41. Aslında ne büyük konfor, her şeyin bir tesadüf olmadığını bilmek... Ve hala yapabileceğim bir şeyler olduğunu bilmek. İnsanda umudu da tazeleyen bir şey .Çok teşekkürler, emeğinize , kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  42. Tesadüfsw nasıl bir tesadüf, seçimse nasıl zevkli bir seçim... bu cümle bile kalbimşn ortasına oturdu resmen. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle bir yazı. Emeğinize sağlık

      Sil
  43. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  44. “İyi ki” olan bir ömür diliyorum hepimize…

    YanıtlaSil
  45. Kaleminize sağlık…

    YanıtlaSil
  46. Ellerinize sağlık 🍃

    YanıtlaSil
  47. Ne kadar anlamlı bir hayat, görebilene… teşekkürler

    YanıtlaSil
  48. Gerçeği görene, farkındalık oluşturacak olana selam olsun.

    YanıtlaSil
  49. Tesadüf yok ne kadar önemli bir bilgi…..

    YanıtlaSil
  50. Gerçekten de insanı şöyle bir durduran yazı diyebilirim..

    YanıtlaSil