SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ

Zorlukları Yenebilmek

Zorlukları Yenebilmek

İnsan bir iş yapmaya karar verdiğinde o işte çok iyi olmak ister. 

Kendisinde var olan yeteneği ile başarmak ve övülmek, takdir görmek ister.

Peki sadece istemek, iyi olmak için yeterli midir?

Arkadaşları Ahmet'e tam da duymayı istediği şeyleri söylüyorlardı; 

- Sen bu pasta işini gerçekten biliyorsun

- Bir pastane açsana, sen bu işi başarırsın

- Kendi işini kurmalısın sende o potansiyel var

Ahmet de artık ikna olmuş ve bu işi kurmaya karar vermişti...

Peki hayat ne istiyordu Ahmet için?

Hayatın planı neydi? 

İnsan sahip olduğundan daha iyisini istediğinde, hayat da ona istediğini elde edebilecek sahneler oluşturur. İnsan, hedefine giden yoldaki çaba ve mücadelesini arttırmadan aynı şeyleri yaparak daha iyisine ulaşabilir mi? 

Hayat bizim ortaya koyduklarımıza ve verdiğimiz tepkilere bakar, kendimizi geliştirmemizi bekler. Peki insan karşılaştığı zorlukları, engelleri görmezden gelerek, şikâyet ederek dününden daha iyi olabilir mi?

Her sahnenin, her seviyenin kendine göre soruları, geçilmesi gereken engelleri vardır. İnsanın ilerleyebilmesi için hayat bilmediği yerden sorular sorar. Bu sorulara doğru tepki verdikçe, her doğru cevapta insanın becerisi gelişir. Ahmet için de süreç aynı böyle ilerliyordu. Hayat Ahmet’e potansiyelini ortaya çıkarmak için soru soracaktı; 

“Bu zamana kadar yaptıklarınla pastacılık işinde başarılı oldun. Ancak bir pastanenin sahibi olmak, bir işyerini, çalışanları yönetmek başka bir paket… Bunun için gelecek yeni sorulara hazır mısın?”


Pastane açma hazırlıkları başladı ve sonunda çok istediği pastaneyi açtı. Çok emek veriyor, canla başla çalışıyordu. Çok yoruluyor, bazı günler sadece birkaç saat uyuyordu. Çok güzel pastalar yapıyordu. Ama sadece pasta yapmak pastaneyi döndürmeye yetmiyor ve hiç düşünmediği detaylarla karşılaşıyordu. Kasa işlerinde çok zorlanmıyordu. Ama gelen müşterinin sürekliliği için nasıl ilerleyeceğini hiç düşünmemişti. Çok iyi pasta yapıyordu ama müşterilerini memnun etmek ve kazanmak için ekstra bedellere ihtiyacı vardı. 

Acıbadem kurabiyesi yapılan günlerde isteyen soran olmazken yapmadığı gün müşteri acıbadem kurabiyesi soruyordu. Daha dün satamadıklarını bozulmasın diye komşulara, ihtiyaç sahiplerine dağıtmıştı. Müşterinin arkasından acı acı bakarken karşıdaki dükkândan alıp çıkışına kaç kere şahit olmuştu. Müşteriyi kaçırdığı için çok üzülüyordu. Müşteri kazanmam lazım kaybetmem değil diye çırpınıyordu.

"Neden böyle oluyor, nerede yanlış yapıyorum? Reklam da vermeliyim. Madem öyle hem makaron hem de acı bademi aynı gün deneyeyim olmaz mı? Başka nasıl yapsam acaba?" diye derin derin düşünüyordu. 

Uykusuz geceler geçirdi, yeni yollar ve yöntemler aradı. Önüne birçok zorluklar çıktı. Başta onu destekleyen insanlar zorluklar karşısında acaba olmayacak mı demeye başlamışlardı. Eskiden olsa Ahmet de böyle düşünür hatta yarım bırakırdı. Oysa zamanla anladı ki hiçbir şey birden olmuyordu. Her başarının başlangıcında zorluklar vardı. Ahmet bu zorlukları yönetebilmeyi öğrenmişti. 

Ahmet hedefe giden yolda doğru tepkiler verdikçe başarıya ulaşmıştı. En güzel sütlaç nerede yenilir denilince o bölgede akla ilk o geliyordu. Davetlere, özel günlere sütlaç yetiştirmeye çalışıyordu. Kendisinin bile farkında olmadığı potansiyeli çıkmıştı ortaya.


Hayat bizim tepkimize bakar. Tam da bırakmak istediğimiz anlar tebessümle mücadeleye devam mı edeceğiz, yoksa şikâyet mi edeceğiz? Ancak doğru bir tanımlama yaptığımızda baskıya dayanıklılığımızı arttırabiliriz. 

Artık müşteri kitlesi belli olmuştu. Öne çıkan ürünü belliydi. Müşterinin ihtiyacı ne, hafta içi, hafta sonu gelen müşteri belli, ne zaman neyin talep edildiği belliydi. Artık bir stili vardı ve oradan devam ediyordu. Kendisinde olmayan bir ürün için müşteriyi başka bir yere çok rahatlıkla yönlendirebiliyordu.

İnsanı çok iyi yapanın…

Sonuç olumsuz gibi görünen zamanlarda da mücadeleye devam etmenin, 

Müşteriye ihtiyacı varken yanındaki komşuya yönlendirmenin, 

Miktarı artırarak daha çok kazanmak yerine yapabildiği şeyin kalitesini artırmanın, 

Kaybediyormuş gibi görünürken tebessüm ederek ihtiyaç gidermenin,

İsteği için feda ettikleri ve zorluklar karşısında verdiği tepkiler olduğunu anlamıştı.


***

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak, geleceğimizi tasarlamaya yönelik stratejiler üreten bir bilgi topluluğudur. 

İnsanın daha mutlu, daha başarılı, daha iyi ilişkilerinin olması için yöntemler sunar.

"Kim Kimdir", "İlişkilerde Ustalık" ve "Başarı Psikolojisi" Programları ile bu amaca katkı sağlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisinde anlatılan tüm bilgiler, gerçek bilgiler olup, tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

***



16 yorum:

  1. Hayat bizim tepkimize bakar. Tam zorlandığımız anlarda tebessümle mücadeleye devam etmek en verimlisi...Teşekkürler emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. “Ancak doğru bir tanımlama yaptığımızda baskıya dayanıklılığımızı arttırabiliriz.” Elinize sağlık çok iyi geldi.

    YanıtlaSil
  3. İyi olabilecek misin? Tam da bırakmak istediğin anda bırakıp vazgeçmek çok da kolayken tebessüm ile mücadeleye devam edebilecek misin? Hayatın anahtarı gibi☺️ yazanın kalemine sağlık💐

    YanıtlaSil
  4. Zahmetsiz rahmet olmuyor :) hayatta başarıya ulaşmak için hayat ortaya koyduğumuza bakıyor😊

    YanıtlaSil
  5. kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel anlatılmış biz sonuçları istiyoruz ama zorluklarını değil. Aceleci olunca da kolay vazgeçiyoruz…kaleminize sağlık=)

    YanıtlaSil
  7. İnsan hırslarına kapılıp nasıl kendini dibe götürüyor? hepsini gözler önüne sermiş... kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Gülcan Karademir20 Ekim, 2023 12:25

    👏👏🌸

    YanıtlaSil
  9. İhtiyacın olduğunda da ihtiyaç gider ki, senin de ihtiyacın görülsün. Yüzümü gülümsetti yazınız. Kaleminize sağlık hocam 🌸🖊️

    YanıtlaSil
  10. Olay, sadece pastane açmaktan ibaret değilmiş meğer ki...

    YanıtlaSil
  11. Yapabildiğimiz şeyin en iyisini yapmak… çok güzel bir yazı kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  12. İnsan iyi olmak istiyor ama iyi olmak için yapması gerekenlerle hiç ilgilenmek istemiyor. Zamanından , enerjisinden, tebessümünden, uykusundan hiç eksilmesin ama ben başarılı oluyum, takdir görüyüm, birileri beni övsün yada daha çok kazanıyım istiyor. Peki hayat insanın vermeden almasına müsade ediyor mu? Bedelinden daha öteye gidebiliyor mu? Teşekkürler emeğinize sağlık🌿

    YanıtlaSil
  13. Zorluklar karşısında verdiğimiz tepkiler ne kadar önemli...emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Zorluklar bizi geliştirir, problemler bizi marifetlendirir yeter ki onları nasıl avantajımıza çevirdiğimize ve bize ne kattığına bakalım, sonuç değerlendirmesi yapalım..

    YanıtlaSil
  15. Her insanın iyi yapabildiği bir şeyleri olmalı.. hayat engellemez.. İnsan kendi kendini engeller..

    YanıtlaSil
  16. Gülbin Aydoğ Avcı20 Kasım, 2023 10:45

    Hayat bizim tepkimize göre şekilleniyor en zor zamanlarda bile ne kadar tebessümlüyüz? Emeğinize sağlık hocalarım🌸

    YanıtlaSil